Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
10. 11. 2015,
15.26

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

učbeniki

Torek, 10. 11. 2015, 15.26

4 leta, 11 mesecev

Slovensko skladišče brezplačnih e-učbenikov, ki osvaja svet

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nakup učbenikov in delovnih zvezkov, brez katerih v šolah ne gre, lahko starše stanejo malo premoženje. A po zaslugi slovenskega startup podjetja so lahko povsem brezplačni.

Z razvojem in dostopnostjo tehnologije se lahko zgodi, da učencem in dijakom v šolo ne bo več treba nositi težkih nahrbtnikov, polnih različnih učbenikov in delovnih zvezkov, temveč bodo uporabljali le še prosto dostopna elektronska gradiva.

Korak v to smer je že pred petimi leti naredilo slovensko startup podjetje Oprof, ki je razvilo spletno platformo OpenProf, v kateri se skriva ogromno skladišče učnih gradiv.

Dva tisoč učiteljev, 13 tisoč uporabnikov in osem tisoč gradiv Začetki platforme OpenProf segajo v leto 2010, ko je ustanovitelj, fizik in programer Matej Posinković oblikoval programsko osnovo in objavil prva učna gradiva svojih sodelavcev učiteljev.

"Najprej je oblikoval platformo MojUčitelj.net, na kateri je testiral, katera gradiva so najbolj uporabna za dijake, potem je sčasoma dodajal gradiva in razvijal tehnično plat ter pozneje vse skupaj prenesel na OpenProf v nadgrajenem standardu," razlaga predstavnik podjetja Oprof Matej Gradišar.

Pet let pozneje je to ena najbolj priljubljenih spletnih izobraževalnih platform v Sloveniji, ki združuje največjo učiteljsko skupnost, v katero je vključenih skoraj 300 učiteljev in dva tisoč inštruktorjev, ki nudijo pomoč dijakom in ustvarjajo spletno bazo spletnih učnih gradiv.

Na voljo je že več kot osem tisoč gradiv iz različnih predmetov, ki jih koristi že več kot 11.380 registriranih uporabnikov, ustvarjalci portala pa pri pripravi vsebin aktivno sodelujejo s 14 šolami, kjer platformo že uporabljajo kot učni pripomoček. "Koliko ljudi dejansko uporablja platformo, je sicer težko določiti, saj je do določenih vsebin mogoče dostopati tudi neregistriran," pravi Gradišar.

Kako deluje OpenProf Vsebine, dostopne na OpenProf, to so predvsem vaje z rešitvami in natančnimi postopki reševanja, ustvarjajo učitelji, ki so za svoj prispevek tudi plačani. Prednost teh gradiv je, da se neprestano dopolnjujejo in širijo.

Za uporabo so gradiva na voljo tako učiteljem kot dijakom: - učitelji lahko s pomočjo spletnih gradiv zelo hitro in brez težav sestavijo lasten nabor učnih gradiv (in jih tudi objavijo na portalu), vstavljajo nove učne liste, priprave na preizkuse znanja in osebne učbenike; - dijakom pa portal poleg izpolnjevanja nalog zagotavlja večjo samostojnost in hitrejši učni proces, saj lahko preverijo, kje se jim zatika in kje potrebujejo pomoč.

Gradiva, kakršna so tudi v klasičnih učbenikih (teorija in naloge), so uporabnikom na voljo povsem brezplačno, medtem ko je za potek izpolnjevanja nalog treba plačati naročnino.

Na OpenProf so za zdaj večinoma na voljo gradiva za srednješolce, ki jih še dopolnjujejo, v naslednjem koraku želijo dodati vsebine za osnovnošolce, pozneje morda še za študente, pravi Gradišar.

Za razvoj projekta sto tisoč evrov sredstev Projekt, ki ga je zasnoval Matej Posinković, se je sicer leta 2013 od 600 prijavljenih podjetij z vsega sveta uvrstil med 25 najboljših, bil vključen v pospeševalnik startup podjetij "Tech Peaks Trento" ter prejel sredstva Seed Money 2013 v višini sto tisoč evrov.

S tem je ekipa Oprof, ki danes šteje šest članov, imela možnost razviti največjo izobraževalno platformo v državi, ki se zdaj financira izključno z naročninami in prispevki inštruktorjev za njihove oglase.

Poleg tega se je pred dvema letoma portal razširil tudi na italijanski trg, kjer se je sicer oblikovala samostojna skupnost učiteljev, tja pa izvažajo tudi slovenske učne vsebine. Italijanska spletna skupnost OpenProf se hitro širi, v enem od novičarskih startup portalov Startupitalia.eu pa so celo zapisali, da je "OpenProf ena od štirih inovacij, ki jo je treba čim prej vpeljati v šolske klopi".

Ne spreglejte