Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 11. 2015,
15.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

razstava

Torek, 3. 11. 2015, 15.33

8 let

Slovenski umetniki prodajajo svoja dela, da bi pomagali beguncem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski oblikovalci in ilustratorji so stopili skupaj. Na dobrodelni razstavi bodo prodajali svoja dela, izkupiček pa namenili Slovenski filantropiji za pomoč beguncem.

Slovenski oblikovalci in ilustratorji so se združili v akciji zbiranja sredstev za pomoč beguncev. Okoli 80 ustvarjalcev je podarilo svoja podpisana dela, ki bodo na prodaj na današnji prodajni razstavi v pritličju Mestne galerije Ljubljana.

Celoten izkupiček od prodaje, ki bo potekala med 18. in 21. uro, bo namenjen Slovenski filantropiji, ki s svojimi prostovoljci in sorodnimi institucijami pomaga beguncem na terenu.

V le nekaj dneh svoja dela podarilo okoli 80 ustvarjalcev Pobudnika projekta sta oblikovalca Teja Kleč in Ajdin Bašić, njuni pobudi pa se je v le nekaj dneh pridružilo več deset domačih in tujih ustvarjalcev.

Kot pravita pobudnika, se je ideja o dobrodelni prodaji izoblikovala organsko, kot odziv na trenutno situacijo, v kateri so se znašli begunci, ki prehajajo našo državo.

Za podpisana dela od pet do 50 evrov Ustvarjalci različnih generacij in slogov so prispevali svoja dela: plakate, grafike, knjige, kataloge, monografije, risbe, majice, zgoščenke in preostala avtorska dela. Obiskovalci bodo lahko izdelke kupili po različnih cenah, zanje pa odšteli najmanj pet in največ 50 evrov.

Na razstavi bodo ob posameznih delih navedeni avtorji in izklicna, torej minimalna cena. Seveda lahko kupec po svoji presoji odšteje tudi več denarja.

Moč družbenih medijev Glas o pobudi se je v začetku tedna hitro razširil na družbenih omrežjih, pobudnika sta namreč na Facebooku ustvarila dogodek, v komentarjih pa so se s svojimi prispevki začeli oglašati novi in novi umetniki. Številni bodo v dobrodelni namen poklonili originalne ilustracije.

Posameznim ustvarjalcem so se pridružile tudi umetniške in kulturne institucije, mediji in založbe.

Odziv je bil tolikšen, da so morali organizatorji omejiti seznam donatorjev avtorskih del. "Dragi kolegi in prijatelji. Vaše zanimanje nas je povsem prevzelo in počasi presega naše zmožnosti organizacije in tudi fizične kapacitete lokacije," je na strani dogodka pojasnil Ajdin Bašić.

Zbrana sredstva za pomoč beguncem in organizaciji prostovoljcev Pobudo je toplo pozdravila tudi predstavnica Slovenske filantropije Lenka Vojnovič, ki meni, da je akcija slovenskih umetnikov pozitivna, nekaj, kar naša družba potrebuje tudi širše. Slovenska filantropija, ki izobražuje in organizira prostovoljce po Sloveniji, ima na področju dela z begunci dolgoletne izkušnje.

"Zbrana sredstva bomo namenili pomoči beguncem, za delo z begunci, usposabljanje in koordinacijo prostovoljcev, ki jim bodo ob podpori strokovnih služb lahko nudili različno pomoč," pravi Vojnovičeva.

Ne spreglejte