Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 10. 2015,
11.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 28. 10. 2015, 11.48

7 let, 12 mesecev

Šestindvajsetletnica, ki želi s knjigo navdušiti ljudi za ustvarjanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kaja Milanič je 26-letna Novogoričanka, ki je ustvarjalne ideje, objavljene na svojem blogu, zbrala v knjigi Narejeno z ljubeznijo. Z njo želi nad ročnim delom navdušiti prav vse.

Pred štirimi leti je Kaja Milanič, takrat še študentka evropskih študij, začela pisati blog, ki ga je posvetila svojim ustvarjalnim projektom. Ti so zanjo že od malega pobeg v lepši svet, prav dolgočasna narava študija, pravi, pa je v njej spodbudila še več ustvarjalnosti. "Pobeg od dolgočasne literature v svet bleščic, lepil, rožnatih trakov in pentljic" je hitro postal njen hobi, ki ga počasi spreminja v svoje delo.

Pred dnevi je tako predstavila svojo prvo knjigo Narejeno z ljubeznijo, v kateri je zbrala preproste ideje za izdelavo daril za različne priložnosti.

Ustvarjanje ni nobena znanstvena fantastika Misija 26-letne Primorke je, da s svojim blogom, knjigo in preostalimi projekti (med drugim pripravlja tudi ustvarjalne paketke s pripomočki in navodili za ustvarjanje) ljudem pokaže in dokaže, da "ustvarjanje ni nobena znanstvena fantastika in da si lahko pravzaprav vse izdelamo sami".

Meni, da za opremljanje stanovanja ni potrebno v Ikeo, ampak je včasih dovolj obisk kosovnega odpada, prav tako pa za lične ustvarjalne izdelke ni potrebna gora denarja, potrpežljivosti in natančnosti. Kaja zagovarja načelo, da pri ustvarjanju ni nobenega "prav" ali "narobe", ampak da lahko vsak ustvari svoj slog.

Od bloga do knjige O knjigi je razmišljala že od nekdaj, odločilni trenutek pa se je zgodil pred letom in pol, ko je za valentinovo v največji slovenski knjigarni pripravljala dekorativni aranžma s svojimi ustvarjalnimi seti. Z Lidijo Gršič iz Mladinske knjige sta pregledovali ponudbo slovenskih ustvarjalnih avtorjev in ugotovili, da je precej siromašna.

Da zgodbo skrajšamo – Kajina ideja o knjigi z navodili za izdelavo preprostih daril je prepričala urednike in aprila lani je izvedela, da je uvrščena v načrt izdaje založbe.

Jokala od sreče "Ne vem, ali sem že kdaj jokala od sreče, takrat pa sem hodila od središča Ljubljane proti železniški postaji ter jokala in se smejala hkrati," poseben občutek opisuje mlada ustvarjalka.

Knjiga je nastajala leto in pol, saj je Kaja želela v njej zajeti oseben občutek. Fotografije je tako posnela njena prijateljica Špela Lutman, spremna besedila pa povzemajo Kajino zgodbo, ki jo je doživela ob ustvarjanju določenega izdelka.

33 idej za izdelavo daril V priročniku Narejeno z ljubeznijo je zbranih 33 idej za izdelavo daril ob različnih priložnostih. Razdeljen je na 11 poglavij, v katerih so po tri ideje, razporejene po težavnosti, strošku in času, ki ga porabimo za izdelavo izdelka. Tako se nihče ne more izgovarjati, da česa ni sposoben narediti, da nima časa ali denarja, se pošali Kaja.

Mika jo televizija Ustvarjalka v sklopu predstavitve svoje prve knjige pripravlja številne ustvarjalne delavnice, novembra pa jo čaka tudi predstavitev na knjižnem sejmu. Idej za prihodnost ne manjka. V mislih ima tudi bolj specializirane knjige s konceptom, mika pa jo tudi televizija.

"Rada bi modernizirala princip ustvarjalnih TV-oddaj in se preizkusila tudi v tem," pripoveduje Milaničeva. "Zdi se mi, da bi se z mojo nerodnostjo in preprostimi idejami gledalci hitro poistovetili, in verjamem, da bi tako k ustvarjanju spodbudila tudi tiste, ki se ustvarjalnih projektov običajno ne lotevajo."

Ne spreglejte