Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
8. 1. 2016,
13.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Petek, 8. 1. 2016, 13.16

6 let, 7 mesecev

Ko nekaj vidiš na filmu ali papirju, lahko to takoj tudi kupiš

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
To je obljuba programa Reveel, ki so ga zasnovali mladi Mariborčani in katerega razvoj bodo nadaljevali z milijonsko naložbo ameriškega sklada.

Ko smo poklicali direktorja in soustanovitelja mladega slovenskega zagonskega podjetja Reveel Technologies Aljaža Andrejaša, smo ga zalotili v Avstriji. "Kupujemo pohištvo za svoje nove poslovne prostore v Mariboru," nam je pojasnil.

Istoimensko podjetje je s programom Reveel (besedna igra z angleško besedo reveal, ki pomeni razkriti) dobilo znatno finančno injekcijo ameriškega sklada iz Silicijeve doline: dva milijona dolarjev ali približno 1,85 milijona evrov.

Zato gredo brez oklevanja naprej: potrebujejo večje poslovne prostore, še vedno v Mariboru, saj bodo svojo ekipo, ki zdaj šteje devet mladih ljudi, okrepili na 20 sodelavcev. Iščejo predvsem računalniške, a tudi prodajne strokovnjake. Na tehničnem polju bodo veseli novih moči na področju operacijskih sistemov za mobilne naprave (Android in iOS) in uporabniških vmesnikov. Razvijalce potrebujejo v Sloveniji, prodajnike pa predvsem v ZDA.

Kaj razkriva Reveel Program Reveel v videoposnetkih ali na tiskanih materialih prepozna vsebino in se temu primerno odzove. Preprosteje povedano: na filmu ali letaku zagledate določen predmet, ki si ga želite, aplikacija na mobilni napravi pa predmet prepozna in vam lahko takoj ponudi spletni nakup ali vsaj dodatne podatke o izdelku in proizvajalcu.

Andrejaš je idejo za Reveel dobil, ko je kot producent sodeloval pri nekem glasbenem videu in v njem poskusil prodati vsebinsko umestitev izdelka, a pri tem naletel na težavo, saj tega ni nihče želel kupiti. "Nikakor ne bi mogli vedeti, ali je umestitev izdelka v video delovala ali ne, ker v tradicionalnih medijih ni dvosmerne komunikacije oz. povratne informacije, ali je kakšen kupec res prišel do izdelka zato, ker ga je zagledal na videu." Če imaš dober produkt, ne pomisliš, da bi odnehal Reveel so poleg Andrejaša začeli ustvarjati še trije mladeniči: Rok Ajdnik, Matija Vrbovšek in Kristijan Pukšič, a se je ekipa do zdaj več kot podvojila. Pot do nedavne milijonske naložbe ni bila preprosta, a Aljaž pravi, da nikoli ni imel namena odnehati. "Vedno sem bil mnenja, da imamo dober in zanimiv produkt."

Priznava, da so bili, zlasti na začetku, časi, ko niso vedeli, ali jim bo sploh uspelo razviti to tehnologijo. Vztrajnost je obrodila sadove.

Pri nas se od države vedno pričakuje preveč Na vprašanje, kaj meni o očitkih, da država ni preveč naklonjena mladim podjetjem in podjetništvu, glavni izvršni direktor Reveela odgovarja: "Pri nas se vedno pričakuje preveč od države. Res je, da bi lahko država zmanjšala obdavčitev za visoko izobražen kader, a se odnos države in ozaveščenost ljudi iz dneva v dan vendarle izboljšujeta."

Svojo pot so začeli pod okriljem Tovarne podjemov, podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru, za katerega pravijo, da se zelo trudi in ustvarja dobro podjetniško okolje za mlade podjetnike. Neprecenljiv zagon iz Dallasa Velik preboj so dosegli februarja 2014, ko so jih sprejeli v pospeševalnik Tech Wildcatters iz Dallasa v ameriški zvezni državi Teksas. "To je eden izmed najboljših pospeševalnikov B2B. Ko smo bili še samo štirje, smo se prijavili z rešitvijo iCcode, predhodnico Reveela, in bili sprejeti. Z gotovostjo lahko rečem, da brez njih ne bi bili, kjer smo zdaj," je povedal Andrejaš.

Prejeli so 25 tisoč ameriških dolarjev (okrog 23.400 evrov) za osemodstotni delež v podjetju, a tudi možnost neposrednega dostopa do mentorjev iz 500 najuspešnejših ameriških podjetij, ki imajo sedež v Dallasu. Celotna ekipa je bila pri njih kar tri mesece v okviru pospeševalniškega programa.

Spremenili bomo način oglaševanja! Reveel se tako danes razvija v Mariboru, Dallasu in San Franciscu, podjetje pa je tudi član programa Start:up Maribor. Ali verjamejo v nadaljnji uspeh oz. ali se bojijo usode mnogih start-upov, ki po določene času kar ugasnejo brez večjega (finančnega) izplena? Optimizma jim tudi zdaj ne zmanjka: "V start-upu je težko napovedati prihodnost, a vsekakor verjamemo, da bo naša zgodba uspešna ter da bo Reveel s svojo odzivno dvosmernostjo komunikacije med naročnikom in uporabnikom spremenil, pravzaprav izboljšal način oglaševanja."

Ne spreglejte