Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 11. 2019,
7.10

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

3

Natisni članek

Pošta Slovenije stavka

Torek, 12. 11. 2019, 7.10

4 leta, 5 mesecev

Poštni delavci še naprej stavkajo, pogajanja še v teku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

3

Pogajanja med Sindikatom poštnih delavcev in vodstvom Pošte Slovenije, ki so se začela popoldne v Ljubljani, še tečejo. Tako še ni znano, ali je stranema uspelo zbližati stališča glede desetodstotnega dviga plač. Stavka se medtem nadaljuje.

poštni nabiralnik
Novice Povprečno gospodinjstvo vsak mesec z 2,6 kilograma oglasne pošte

Poštni delavci so stavko, ki je prva v zgodovini pošte, začeli v ponedeljek, potem ko Sindikat poštnih delavcev - ta je eden od dveh reprezentativnih v pošti - in vodstvo Pošte Slovenije nista dosegla dogovora glede zahteve sindikata za zvišanje plač. Poslovodstvo je sicer v ponedeljek pojasnilo, da se je pripravljeno pogovarjati tudi o dvigu plač zaposlenim, a na način, ki ne bo ogrozil poslovanja in delovnih mest.

Ugoditev stavkovnim zahtevam bi po njihovem mnenju pomenila, da bi pošta z letom 2020 začela poslovati negativno. Poleg že februarja dogovorjenega povečanja mase plač v letošnjem letu za šest milijonov evrov ter dodatnih 11 milijonov evrov v letu 2020 bi nov desetodstoten dvig pomenil dodatnih 12 milijonov evrov.

Če ne bo dogovora, se bodo težave stopnjevale

Po besedah generalnega direktorja Borisa Novaka v takšen nerealno pričakovan dvig plač ne morejo privoliti. Po njihovem mnenju je stavka neupravičena, saj že trenutni sporazum izboljšuje pogoje za zaposlene.

Koliko zaposlenih stavka, ni točno znano, saj se oceni sindikata in vodstva pošte razlikujeta. Po podatkih sindikata se je stavki prvi dan pridružila več kot polovica zaposlenih, uprava državnega podjetja pa je trdila, da je bilo takih manj kot tretjina.

Stavke, ki bo trajala do preklica, uporabniki storitev naj ne bi občutili. Vodstvo in sindikat sta pred stavko podpisala dogovor o obsegu opravljanja storitev, ki je nekoliko večji, kot ga sicer določa zakon o poštnih storitvah.

Pošta v času stavke v vseh enotah izvaja prenos vseh vrst pisemskih pošiljk, prenos do deset kilogramov težkih paketov, celoten prenos pošiljk v mednarodnem prometu in prenos vseh nujnih pošiljk. Medtem pa so moteni prenosi reklam in več kot deset kilogramov težkih paketov, plačilne storitve in še nekatere druge storitve, kot je prodaja blaga.

Pošta Slovenije
Novice Vodstvo pošte: "Na takšen dvig plač ne moremo pristati" #video

 

Ne spreglejte