Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 5. 2023,
22.30

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

premoženje ločitev zakon Pravni nasvet Pravni nasvet

Četrtek, 25. 5. 2023, 22.30

2 meseca, 2 tedna

Pravni nasvet

Kaj pripada zunajzakonskemu partnerju ob ločitvi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Pravni nasvet_2

Pozdravljeni, z zunajzakonsko partnerko (ločeno gospodinjstvo) sva 20 let živela na posestvu, ki sem ga jaz podedoval in sem njegov lastnik. Na partnerko ni pisano nič, sva pa skupaj vlagala v posestvo ter obnovo hiše in poslopij. Imava dve hčerki, stari 18 in 21 let. Sedaj želiva iti narazen. Zanima me, kaj pripada partnerki in otrokoma, če se želijo odseliti?

Peter K.

Pravnik na dlani odgovarja:

Družinski zakonik ne postavlja točno določenih pravil, kdaj oziroma po kolikem času je neko zvezo mogoče šteti za zunajzakonsko skupnost. Posamezni organi na različnih področjih od primera do primera presojajo, ali zunajzakonska skupnost obstaja ali ne. Odločitev o tem vprašanju ima pravni učinek samo v stvari, v kateri je bilo to vprašanje rešeno.

Družinski zakonik ne določa, koliko časa mora takšna življenjska skupnost trajati, pomembno pa je, da mora biti po vsebini enaka življenjski skupnosti, ki obstaja med zakoncema. Vaša zunajzakonska skupnost je trajala 20 let oziroma več.

Skupno premoženje zakoncev so vse premoženjske pravice, ki so bile pridobljene z delom ali odplačno med trajanjem zakonske zveze in življenjske skupnosti zakoncev.

Skupno premoženje zakoncev je tudi premoženje, ki je pridobljeno na podlagi in s pomočjo skupnega premoženja oziroma iz premoženja, ki iz njega izhaja.

Posestvo, ki ste ga podedovali, ne spada v skupno premoženje partnerjev.

Glede na dejstvo, da se razhajata, bi lahko partnerka zahtevala izplačilo njenih vložkov v posestvo, kjer sta živela, čeprav ste napisali, da sta v bistvu živela v ločenih gospodinjstvih. Če bo partnerka to zahtevala, priporočamo dogovor glede vložka. Gre pa v bistvu za vlaganje v tujo nepremičnino, saj ste dejanski lastnik nepremičnine vi. Vlaganja se priznajo, če sta se z njimi izboljšala vrednost teh nepremičnin in okolje za bivanje.

Partnerka lahko, če bosta hčerki živeli z njo, zahteva preživnino, ki se plačuje tudi za polnoletne otroke do 26. leta, če se šolajo. Za določitev višine preživnine sodišče upošteva predvsem prihodke obeh staršev, stroške otrok in staršev za lastno preživljanje.

Torej, če naredimo zaključek, je nepremičnina izključno vaša last. Partnerka lahko zahteva vlaganja in polovico premoženja, ki sta ga ustvarila skupaj (avto, pohištvo ali kaj podobnega). Hčerki pa pravic do premoženja nimata, saj gre le za premoženje partnerjev.

pravni nasvet
Novice Potrebujete brezplačno pravno pomoč?

Ne spreglejte