Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
7. 3. 2018,
17.29

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

Natisni članek

najbogatejši najbogatejša ženska infografika

Sreda, 7. 3. 2018, 17.29

6 let, 1 mesec

Lestvica najbogatejših Forbes 2018

Med milijarderji še nikoli ni bilo toliko žensk

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90
Najbogatejši ženski 2018 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na Forbesovi lestvici milijarderjev še nikoli ni bilo toliko žensk kot tokrat. V letu 2018 so ženske pridobile več od svojih moških kolegov. Na lestvici je tudi 16 novink, ki so bogastvo iz nič ustvarile same. Na prvo mesto se je uvrstila Alice Walton, hči ustanovitelja ameriškega veletrgovca Walmart.

Forbes je objavil letno letvico milijarderjev za leto 2018, že 32. po vrsti. Na lestvico se je uvrstilo rekordno število milijarderjev (2.208), katerih skupno premoženje je konec meseca februarja znašalo 7,35 bilijona evrov. To je 18-odstotna rast v primerjavi z lestvico za leto 2017.

Letos na lestvici najvišji delež žensk

Skupna vrednost žensk je v primerjavi z letom 2017 rasla za dve odstotni točki hitreje od skupne vrednosti vseh milijarderjev na lestvici. V primerjavi s prejšnjimi lestvicami se je letos na njej dvignil tudi delež žensk, ki dosegajo skupno vrednost okoli 830 milijard evrov.

Čeprav je večina žensk na lestvici svoje bogastvo podedovala, je na njej tudi dobra četrtina (72 izmed 256) takšnih, ki so bogastvo ustvarile same. Tako se je v letu 2018 na lestvici pojavilo 16 novih milijarderk, ki so premoženje ustvarile same.

Krona spet k Waltonovi

Alice Walton je hči ustanovitelja ameriškega veletrgovca Walmart. Po letu premora se je znova znašla na vrhu lestvice najbogatejših žensk. Njena vrednost se je povzpela za dobro tretjino predvsem zaradi 43-odstotne rast vrednosti delnic Walmarta. Ta je agresivno vstopil na trg e-trgovanja in začel resno konkurirati podjetju Amazon.

Hči prvouvrščene zasedla drugo mesto

Prvouvrščene v letu 2017, zdaj že preminule Liliane Bettencour, lastnice kozmetičnega podjetja L'Oreal, na lestvici ni več. Na drugo mesto lestvice ženskih milijarderk se je uvrstila njena edina hči Francoise Bettencourt Meyers. Največji del njenega premoženja prihaja iz 33-odstotnega deleža v podjetju L'Oreal, predhodnika katerega je v letu 1909 ustvaril njen dedek.

Pravljična zgodba o uspehu

Ena izmed zgodb o ženskah, ki so bogastvo ustvarile same, je tudi zgodba o Zhou Qunfei iz Hongkonga. Iz praktično nič je ustvarila 6,3 milijarde evrov premoženja, potem ko je kot otrok izgubila svojo mamo in šolo zapustila pri 16 letih. Po letih dela v tovarnah je uporabila pridobljene izkušnje in odprla svojo proizvodnjo za izdelavo stekel za ure. Sčasoma je posel prerasel v izdelavo steklenih zaščit zaslona za mobilne telefone. Njena stekla danes kupujeta tudi največja proizvajalca na področju mobilne telefonije Samsung in Apple.

Najbogatejše ženske 2018 | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Ne spreglejte