Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Nedelja,
14. 1. 2018,
12.12

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

1

Natisni članek

Microsoft Apple dolarji začimbe trgovanje Ladja Nizozemska finančni podatki zgodovina podjetje vrednost infografika

Nedelja, 14. 1. 2018, 12.12

6 let, 3 mesece

Največja podjetja vseh časov

Kako veliko je bilo največje podjetje vseh časov

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

1

ladja Dutch East India Company | Foto Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Največje podjetje na svetu je v obdobju, ko ti je država lahko dodelila monopol nad trgovanjem s produkti, doseglo za današnje družbe že skoraj nepredstavljivo vrednost. Vrednost danes največjega podjetja na svetu dosega le okoli deset odstotkov vrednosti največjega podjetja vseh časov.

Rast podjetja podpihovale tudi obljube o dobrotah iz daljnih dežel

V modernejših časih so špekulativne finančne balone pomenila tako imenovana dotcom podjetja (v poznih devetdesetih letih, npr. podjetje Microsoft, ki je na dotcom balončku v letu 1999 imelo skoraj enkrat višjo vrednost kot danes) in trgi z nepremičninami. Prvi finančni baloni pa so nastajali pod obeti trgovanja z daljnimi, komaj odkritimi deželami.

Podjetja, kot je bilo nizozemsko podjetje Dutch East India Company, so dobila monopol nad trgovanjem in se podala na drzna potovanja v skrivnostne oddaljene kraje. Tako so imela dostope do eksotičnih produktov, v oddaljenih krajih so lahko ustanavljala kolonije, ustvarjala svoje odrede vojske oziroma policije in po raznih koncih sveta celo netila konflikte in vojne.

Največja podjetja vseh časov | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Zmagovalec med največjimi začel kot prevoznik

Podjetje Dutch East India Company je bilo ustanovljeno leta 1602 kot čartersko podjetje. Takoj ob ustanovitvi mu je nizozemska vlada dodelila 21-letni monopol nad trgovanjem z začimbami iz Azije. Podjetje je to dobro izkoristilo, saj so v Azijo opravili več potovanj kot vsa preostala Evropa skupaj. Kljub temu da so vrednost delnic podjetja v glavnem poganjale špekulacije, je bilo podjetje Dutch East India Company za čase 400 let v preteklosti impresivno. V nekem trenutku je zaposlovalo več kot 70 tisoč oseb.

Največja tri podjetja so bila posledica finančnih balonov

Čeprav je podjetje 200 let veljalo za največjega trgovca v Evropi, je največjo špekulativno vrednost doseglo z manijo s tulipani v letu 1637. Manija s tulipani velja za prvi finančni balon na svetu. V teh cvetočih časih je bila vrednost podjetja ocenjena na 78 milijonov nizozemskih guldnov, kar bi bilo v današnjih časih slabih osem bilijonov ameriških dolarjev.

Zgodba je le malce drugačna pri drugem in tretjem podjetju na svetu po ocenjeni vrednosti. Vrednost obeh je bila močno pretirana in posledica sočasnih finančnih mehurčkov, ki sta se pojavila okoli leta 1720 v Franciji in Veliki Britaniji.

V Franciji je vrednost podjetja Mississippi Company zrasla na današnjih 6,5 bilijona dolarjev predvsem zaradi prenapihnjene ocene bogastva Louisiane. Vrednost delnic podjetja South Sea Company je najbolj poskočila ob obetih trgovanja z Južno Ameriko, saj je britanska vlada podjetju podelila monopol nad trgovanjem z omenjeno celino. Na koncu se je izkazalo, da so bile vrednosti delnic močno prenapihnjene, saj je bila vpletenost podjetij v resnično trgovanje s to celino na koncu komaj opazna.

Ne spreglejte