Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sobota,
13. 1. 2018,
17.51

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

infografika kmetijstvo prihodki kmetijska zemljišča

Sobota, 13. 1. 2018, 17.51

6 let, 3 mesece

Uspešnost kmetij v Sloveniji

Kmetje v Sloveniji zaslužijo vse več, a jih je vse manj

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Vrtnar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Število kmetijskih gospodarstev se v Sloveniji zmanjšuje, a ta postajajo večja. Povprečen prihodek na kmetijo konstantno raste že od leta 2007, najbolj v zadnjem triletnem obdobju. Slovenija se po prihodkih na hektar agrikulturne zemlje uvršča med deset najuspešnejših članic EU.

Število kmetij pada, a se povečuje njihova velikost

Število kmetijskih gospodarstev v Sloveniji se konstantno zmanjšuje že od leta 2007, ko jih je bilo v Sloveniji za dobrih sedem odstotkov več kot v letu 2016. Hkrati se je količina kmetijskih zemljišč v uporabi po letu 2007 močno zmanjšala, leta 2010 pa začela konstantno rasti. Kljub temu je v Sloveniji leta 2016 še vedno v rabi za slaba dva odstotka manj agrikulturne zemlje. To pomeni, da se je v povprečju kmetija glede na uporabljeno agrikulturno zemljo v Sloveniji leta 2016 glede na 2007 povečala za slabih šest odstotkov.

Skupni prihodki kmetij višji za tretjino

Glede na leto 2007 so se skupni prihodki kmetij povečali za dobrih 30,9 odstotka, povprečni prihodki na posamezno kmetijo so narasli za 41,1 odstotka. Najvišjo rast prihodkov so zabeležili v zadnjem obdobju, to je med letoma 2013 in 2016.

Večina, to je četrtina kmetijskih gospodarstev, ima prihodke med štiri in osem tisoč evrov. Na trend rasti kmetijskih gospodarstev kaže tudi podatek o najvišji rasti števila kmetij v najvišjih dveh prihodkovnih razredih in padcu števila v najnižjih.

Prašičerejci in rejci perutnine z najvišjimi prihodki

Medtem ko so specializirani rejci pašne živine zaradi številčnosti v Sloveniji prinesli 43 odstotkov skupnega zaslužka kmetijskih gospodarstev, imajo najvišje prihodke na kmetijo specializirani prašičerejci in perutninarji. Njihov prihodek na kmetijo se je leta 2016 glede na 2013 povečal za 54 odstotkov. Prihodki na kmetijo so se najbolj povečali pri specializiranih gojiteljih trajnih nasadov, med katere štejemo sadjarje, vinogradnike in gojitelje oljk.

Prihodek kmetije na hektar zemlje v Sloveniji med top 10 v EU

Eurostat ima zadnje podatke o številu, velikosti in prihodkih kmetij za leto 2013. V tistem letu je imelo manj povprečnega prihodka na kmetijsko gospodarstvo osem članic EU. Slabo povprečje na kmetijo v Sloveniji je prikaz majhnosti kmetij v Sloveniji glede na evropske.

Kmetijstvo v Sloveniji se prikaže v boljši luči, ko pogledamo, kakšni so prihodki na hektar uporabljene agrikulturne zemlje. Pri tej primerjavi imajo boljše prihodke na hektar zemlje kmetijska gospodarstva v devetih članicah EU.

 

Ne spreglejte