Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 7. 2015,
14.51

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

osebne finance borza

Ponedeljek, 6. 7. 2015, 14.51

8 mesecev, 1 teden

Kitajska borza v prostem padu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Delnice na kitajskih borzah so v zadnjih treh tednih izgubile približno tretjino vrednosti. Razlogi za padec so povezani predvsem s počutjem investitorjev, manj z makroekonomskimi podatki.

V letu dni je šanghajski indeks kitajskih "mainland" delnic (delnic, ki kotirajo na lokalnih borzah in do katerih imajo tujci omejen dostop) pridobil več kot 150 odstotkov vrednosti – z manj kot 1.500 točk je narasel na 3.720 točk z eksponentno rastjo, preden je začel pridobljeno izgubljati po enako hitrem postopku. Trenutno je še vedno v pozitivnem območju za letošnje leto, na letni ravni pa je še vedno kar 75 odstotkov višje.

Vpliv kitajskih investitorjev Na visoko rast indeksa so vplivali kitajski investitorji, ki so v zadnjih mesecih odprli več kot deset milijonov trgovalnih računov in kupovali delnice kot vroče žemljice. Tuji investitorji imajo do lokalnih borz (Šanghaj in Šenzen) omejen dostop, zato niso imeli večjega vpliva na rast cen, čeprav se njihov vpliv vedno bolj krepi zaradi relativno nove povezave med borzami v Šanghaju in Hongkongu.

Oblasti so poskusile omiliti hitrost padca, sprva z nižanjem temeljne obrestne mere in drugimi ukrepi centralne banke, ki niso delovali, nato pa so čez konec tedna poskusile še bolj neposredne ukrepe. Povezalo se je 21 borznih posrednikov, ki so zbrali več kot 17 milijard evrov vreden sklad, s katerim bodo poskusili stabilizirati kitajske borze.

Sklad po vzoru tistega iz leta 1929 Cilj je kupovati delnice večjih kitajskih podjetij in jim s tem zvišati ceno ali vsaj prekiniti hitro padajoč trend. Podobno rešitev so uporabili tudi ameriški brokerji leta 1929, vendar ni bila uspešna, zato so tudi oni utrpeli ogromne izgube.

Borze so tudi ustavile vse IPO (prvotne ponudbe delnic javnosti), saj dodatna ponudba delnic potencialno negativno vpliva na cene preostalih.

Kakšna je izpostavljenost slovenskih vlagateljev Še pred nekaj meseci so oblasti poskušale umiriti eksponentno rast cen delnic, zdaj pa poskušajo umiriti drugo žival – borznega medveda, ki pa je ponavadi zares neukrotljiv. Kje bodo kitajske delnice našle dno, ne ve nihče, je pa treba vedeti, da so delnice kitajskih podjetij na drugih borzah (recimo v Hongkongu) pridobile precej manj v zadnjih mesecih. Tudi padci v preteklih tednih so zato omejeni na nekaj odstotkov.

Slovenski investitorji so prek vzajemnih skladov do kitajskih podjetij izpostavljeni tudi prek nelokalnih borz, večinoma Hongkonga, zato so rast čutili manj, pa tudi trenutni padci niso tako ekstremni, kot so na lokalnih kitajskih borzah.

Ne spreglejte