Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
1. 10. 2015,
19.28

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

osebne finance Apple delnice

Četrtek, 1. 10. 2015, 19.28

7 mesecev, 3 tedne

Kako kupiti delnice Appla

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ali so vroče žemljice Appla priložnost za nakup njihovih delnic in kako lahko do njih pridejo Slovenci?

Ko je v začetku septembra ameriški tehnološki velikan Apple predstavil nova pametna telefona, je s prednaročili podrl vse rekorde, nato pa prvi konec tedna po začetku prodaje prodal 13 milijonov novincev Iphone 6s in Iphone 6s Plus. Od 9. oktobra bosta na voljo tudi slovenskim uporabnikom pri Telekomu Slovenije.

Vse več tehnoloških novosti Največje podjetje na svetu do leta 2019 napoveduje tudi svoj električni avtomobil, ki ne bo potreboval voznika. Vsebina Applovih telefonov, kot so navigacija, telefoniranje in glasovno upravljanje, pa so že tako prisotne na sredinskih konzolah avtomobilov.

Ali so vroče žemljice podjetja, katerega tržna kapitalizacija presega 700 milijard dolarjev (639 milijard evrov), priložnost za nakup Applovih delnic in kako lahko do njih pridejo Slovenci?

"Trenutno vrednotenje delnic Appla je zmerno, podjetje pa ima odličen nabor izdelkov. Novi Iphone je presegel vsa pričakovanja, tudi Ipad Pro ima potencial za uspeh. Za Apple je glavno tveganje podatek zadnjega četrtletja, da 60 odstotkov vse prodaje pomeni prav prodaja Iphonov. Na trgu mobilnih telefonov smo v zadnjem obdobju priča agresivnemu vstopu azijskih proizvajalcev, zgodilo bi se lahko tudi podaljšanje cikla, ko potrošnik zamenja svoj stari Iphone za novega," opozarja finančni analitik Domen Granda iz Gorenjske borznoposredniške hiše GDB.

Najprej je treba odpreti trgovalni račun za tujino Vlagatelj, ki želi kupiti delnice Appla, mora pri eni izmed borznoposredniških hiš odpreti trgovalni račun za tujino. Za odprtje računa se mora osebno zglasiti v eni izmed borznoposredniških hiš. Potrebuje osebni dokument, bančno kartico in potrdilo o davčni številki.

"Po ureditvi dokumentacije in nakazilu denarja na račun vlagatelj naročilo odda osebno ali telefonsko. Strošek odpiranja računa pri Gorenjski borznoposredniški hiši GBD znaša 13,5 evra," pojasnjuje Granda.

Račun za tujino mora odpreti tudi vlagatelj, ki že ima odprt račun za trgovanje v Sloveniji.

Strošek nakupa v tujini ni zanemarljiv Granda še pojasni, da je strošek nakupa vrednostnih papirjev odvisen od borze, na kateri se trguje, in višine zneska. Ta znaša med 0,65 odstotka in 1,05 odstotka vrednosti posla oziroma je določen z minimalno posredniško provizijo. Ta lahko v tujini znaša tudi do 30 evrov.

Ne spreglejte