SiolNET. Posel danes Finance
4,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj se dogaja na evropskem trgu nepremičnin

4,43

termometer

Stanovanje

Medtem ko se je po več letih krize v Sloveniji lani promet z nepremičninami znova približal rekordnemu letu 2007, močno raste tudi evropski nepremičninski trg. Najpomembnejši faktor še naprej ostaja lokacija.

Slovenski nepremičninski trg se nahaja na prehodu iz faze oživljanja v fazo rasti. Čeprav so prisotne razlike v gibanju prometa in cen nepremičnin med posameznimi območji države, se je število transakcij že povsem približalo tistemu izpred krize nepremičninskega trga, cene nepremičnin pa počasi naraščajo.


Morda vas zanima še:

Pet vprašanj, na katera si morate odgovoriti pred nakupom stanovanja


Trenutno so cene stanovanj in hiš še nižje kot pred krizo, a nizke obrestne mere za posojila in naložbena privlačnost nepremičnin pospešeno spodbujata povpraševanje. V primerjavi z letom 2013 se je lani število prodanih nepremičnin povečalo za 60 odstotkov in je bilo v primerjavi z vrhuncem iz leta 2007 le še pet odstotkov nižje.

Cene stanovanj najhitreje navzgor v mestih

Glede na nedavno objavljeno raziskavo stanovanjskega trga največje evropske nepremičninske mreže RE/MAX Evropa so se v zadnjih dveh letih praktično povsod po Evropi cene zvišale. Še posebej stanovanj v mestih. V Litvi, Nemčiji in Luksemburgu so tako na primer beležili do 14-odstotno rast, trend rasti pa še ne pojenja. Največjo rast cen napovedujejo v Luksemburgu in Romuniji.

Zaradi manjše ponudbe od povpraševanja so cene nepremičnin v Luksemburgu lani zrasle za 12 odstotkov. Cena kvadratnega metra stanovanjske hiše v mestnem središču je poskočila celo za 22 odstotkov. Zaradi manjše ponudbe od povpraševanja so cene nepremičnin v Luksemburgu lani zrasle za 12 odstotkov. Cena kvadratnega metra stanovanjske hiše v mestnem središču je poskočila celo za 22 odstotkov. Foto: Reuters Za okoli štiri odstotke so se zvišale tudi prodajne cene hiš na podeželju v Avstriji in Estoniji. Remaxovi strokovnjaki napovedujejo, da se cene ne bodo zvišale le v Franciji, Grčiji in Švici.

Na Malti največja podražitev najemnin

Povečujejo se tudi najemnine za stanovanja. V mestih na Nizozemskem, v Romuniji in Španiji so dražje za desetino, na Malti celo do 16 odstotkov. Letos bodo po napovedih najbolj zrasle najemnine v Luksemburgu, Romuniji, na Nizozemskem in na Malti.

Lokacija ostaja najpomembnejši faktor

Direktor RE/MAX Igor Horvat poudarja, da lokacija ostaja najpomembnejši faktor. Direktor RE/MAX Igor Horvat poudarja, da lokacija ostaja najpomembnejši faktor. Foto: RE/MAX Slovenija Eden od najpomembnejših kriterijev za razlike v ceni nepremičnin je lokacija, pravi Igor Horvat, direktor RE/MAX Slovenije.

"Medtem ko se območje poselitve v državah, kot je Nemčija, širi, so v Sloveniji in Italiji mladi bolj osredotočeni na centralna območja večjih mest, da bi zmanjšali čas prevoza na delo. Ta trend se bo v mestih tudi nadaljeval. Prodajne cene stanovanj v Evropi se razlikujejo do 64 odstotkov, odvisno od tega, ali je nepremičnina v urbanem ali podeželskem območju. Pri hišah je razlika do 44 odstotkov," evropsko nepremičninsko sliko pojasnjuje Horvat.

Dodaja, da je podoben trend zaznati tudi v Sloveniji, kjer na primer razlika med cenami rabljenih stanovanj v Mariboru in Ljubljani presega 50 odstotkov. "Če naredimo še primerjavo s cenami stanovanj v Prekmurju ali zunaj večjih mest, pa je ta razlika mnogo večja," ponazori Horvat.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin