Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
31. 7. 2015,
14.54

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

osebne finance Grčija nepremičnine prodaja stanovanj

Petek, 31. 7. 2015, 14.54

7 mesecev, 3 tedne

Ali je pametno, da bi Slovenci kupovali počitniške apartmaje v Grčiji?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko cene nepremičnin v Grčiji že šesto leto upadajo, trg pa je praktično mrtev, saj domačih kupcev ni, smo preverili, ali je to priložnost za Slovence, da pridejo do poceni obmorskega vikenda.

V zadnjem obdobju se v državi ob Egejskem morju prodajajo le luksuzne nepremičnine, ki jih za več kot milijon evrov kupujejo bogati Rusi in Kitajci. Cene teh so padle za polovico, počitniški apartmaji so do dve tretjini cenejši.

Med kupci manjših in bistveno cenejših nepremičnin izstopajo Srbi in Bolgari. Kot poroča srbski časnik Kurir, Srbi množično kupujejo starejša počitniška stanovanja in hiše, saj so cene v Solunu nižje kot v Nišu. Začnejo se pri 400 evrih za kvadratni meter, najbolj iskane pa so nepremičnine v celinski Grčiji, v mestu Perea blizu Soluna ter v mestih Hanioti, Pefkohori in Polihrono na polotoku Kasandra.

Srbski kupci se najraje odločajo za apartmaje, velike med 30 in 50 kvadratnimi metri. Med ključnimi kriteriji nakupa so bližina plaže ter apartma z vsaj eno spalnico, ki se nahaja v zgradbi z največ tremi nadstropji.

35 kvadratnih metrov za 19 tisoč evrov Srbska nepremičninska posrednica Ana Pavlica Majorov je za Kurir dejala, da so nedavno za 19 tisoč evrov prodali 35 kvadratnih metrov velik apartma v Polihronu. V regiji Halkidiki se 45 kvadratnih metrov velik apartma prodaja za 35 tisočakov. V mestu Perea blizu Soluna je za 15 tisočakov na prodaj hiška s 40 kvadratnimi metri stanovanjske površine in dvema terasama, ki je od morja oddaljena 200 metrov. Nekoliko dlje od morja v mestu Polihrono se za 24 tisoč evrov prodaja počitniška hiška s 35 kvadratnimi metri in manjšo teraso. Za enak znesek je mogoče v kraju Halkidiki kupiti 26 kvadratnih metrov velik apartma povsem ob obali.

Slovencem je Grčija predaleč "Slovenci se vse bolj zavedajo, da nepremičnina ne predstavlja samo premoženja, ampak lastnikom prinaša tudi veliko obveznosti. Če se ta dovolj pogosto ne uporablja, pa tudi velik strošek. To so spoznali že številni slovenski lastniki počitniških hiš v Dalmaciji, pa tudi na Pagu in Lošinju, kamor ob vse hitrejšem življenjskem ritmu težko skočijo samo za konec tedna. Pripravljeni so na dvourno vožnjo z avtom, na kaj več pa ne," pove direktorica nepremičninske družbe Inalbea Zarja B. Mavec in ob tem doda, da so za Slovence najbolj zanimive lokacije počitniških hiš v hrvaški Istri in na Krku.

Se bo tudi v Grčiji odvil rusko-črnogorski scenarij? Mavčeva, ki do zdaj še ni zaznala povpraševanja Slovencev po nakupu počitniških objektov v Grčiji, ugodne ruske nakupe nepremičnin v Grčiji enači z ruskimi nakupi objektov na črnogorski obali. Ko so po nekaj letih ugotovili, da kljub ugodnim cenam nakup ni upravičil njihovih pričakovanj, saj je to za seboj potegnilo visoke stroške vzdrževanja in prevoza, te zdaj množično prodajajo.

"Podobno stanje čez nekaj let pričakujem tudi v Grčiji. Edino priložnost za nakup poceni grških nepremičnin vidim v trajni selitvi v državo ob Egejskem morju. A glede na gospodarsko stanje, ki je še slabše od slovenskega, bi bil to prehod z dežja pod kap," pravi Mavčeva.

Nekaj Slovencev se je sicer v preteklosti za stalno že preselilo v toplejše kraje, kot so Kuba in Filipini, kjer so zares poceni dobili nepremičnino, a je tudi življenje tam bistveno cenejše kot doma, doda Mavčeva.

V Grčijo množično le maturantje Tudi nepremičninski strokovnjak Frano Toš meni, da grške nepremičnine kljub drastičnemu padcu cen za slovenske kupce niso zanimive, saj Grčija nikoli ni bila klasična počitniška destinacija Slovencev.

"Grčija predstavlja tradicionalen način preživljanja dopustov za Srbe, ki tja množično zahajajo že več desetletij. Če destinacija ni popularna, enako usodo delijo tudi tamkajšnje nepremičnine," pravi direktor nepremičninske družbe Interdom. Od Slovencev množično v Grčiji letujejo le maturantje, ki pa niso ciljna skupina kupcev.

Strinja se, da je za slovenske kupce daleč najbolj zanimiva počitniška destinacija Hrvaška. "Distribucija slovenskih kupcev hrvaških nepremičnin je približno enaka prodaji počitniških aranžmajev. Poudarek je torej na Istri in severni Dalmaciji," pove Toš.

Časi, ko so Slovenci kupovali apartmaje v Avstriji, so mimo Toš še pravi, da v zadnjih nekaj letih skorajda ni povpraševanja Slovencev po nakupih počitniških hiš v tujini. "V cvetočem nepremičninskem obdobju od leta 2004 do 2008 smo zaznavali zanimanje po nakupih apartmajev v Avstriji. V koroških smučarskih središčih so bile cene nepremičnin namreč primerljive ali celo cenejše od apartmajev v Kranjski Gori ali na Bledu. Za svoj denar so dobili precej več kot doma. A ti časi so mimo," še sklene Toš.

Ne spreglejte