SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZSSS za dvig minimalne plače nad prag tveganja revščine

3

termometer

 | Foto:
Minimalno plačo bi bilo treba s sedanjih 562 evrov neto dvigniti za 31 evrov.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije meni, da bi bilo treba pri uskladitvi minimalne plače za januar poleg inflacije upoštevati tudi druge dejavnike, med drugim prag tveganja revščine, ki je v letu 2009 znašal 593 evrov. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki po zakonu določi višino minimalne plače po predhodnem posvetovanju s socialnimi partnerji, meni, da pogojev za drugačno usklajevanje minimalne plače kot zgolj z rastjo cen življenjskih potrebščin letos ni. Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal izvršni sekretar ZSSS Ladislav Rožič, v zvezi menijo, da ministrstvo s tem zanemarja več dejstev.

Odrasla oseba za preživetje potrebuje vsaj 606,32 evra

Trenutni neto znesek minimalne plače je s 562 evri za 31 evrov nižji od praga revščine v letu 2009, je povedal Rožič. Pri tem navaja resolucijo Evropskega parlamenta iz oktobra letos, ki med drugim pravi, da mora biti plača, ki omogoča preživetje, vedno nad pragom revščine.

Poleg tega je raziskava Inštituta za ekonomske raziskave, ki so jo upoštevali pri letošnjem dvigu minimalne plače, ugotovila, da odrasla oseba za preživetje potrebuje vsaj 606,32 evra, je dodal Rožič.

Težave s plačevanjem vsakodnevnih stroškov

"Prebivalstvo ima vse večje probleme s plačevanjem vsakodnevnih stroškov. Znesek minimalne plače se mora uskladiti s pragom revščine," je dejal sodelavec ZSSS Goran Lukič. Pri tem je navedel podatke, da se je število izplačanih enkratnih izrednih denarnih socialnih pomoči od 31.660 leta 2008 lani povečalo na 47.424, do konca oktobra letos pa je bilo teh 40.534.

Minimalno plačo prejema okoli 42.000 delavcev

Predsednik ZSSS Dušan Semolič pravi, da je pritisk na dvig minimalne plače pritisk na prerazporeditev ustvarjenega v podjetjih. "To je pritisk na prerazporeditev denarja iz plač in nagrad uprav v korist delavcev, ki živijo najtežje. Je pritisk na vodilne, da izboljšajo poslovanje podjetij, da poskrbijo, da bodo proizvajali izdelke z višjo dodano vrednostjo," je dejal. Po podatkih sindikata minimalno plačo trenutno prejema okoli 42.000 delavcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin