Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 2. 2014,
15.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

poklic

Ponedeljek, 24. 2. 2014, 15.37

7 let, 2 meseca

Ženska, ki je ni strah kovinske industrije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prostih delovnih mest ni veliko, med tistimi, ki so, pa prevladujejo tako imenovana tradicionalno moška dela. Nekatere ženske so zato prisiljene v prekvalifikacijo in vključitev v moški kolektiv.

Med njimi je Ptujčanka Petra Kokol, ki ji je bilo po letu dni na zavodu za zaposlovanje dovolj čakanja na pravo delo. "Sledila sem zaposlitvenim oglasom in spremljala, po katerih poklicih je največje povpraševanje, zato sem na zavodu vprašala, ali bi šla lahko na kakšno izobraževanje."

Od kmetijskega tehnika v kovinsko industrijo Vključila se je v slovensko-avstrijski program Good News, namenjen spodbujanju zaposlovanja žensk v tradicionalno moških poklicih. "Program sem uspešno končala in se tudi takoj uspešno zaposlila pri podjetju Palfinger," pravi Kokolova, ki je sicer po izobrazbi kmetijski tehnik.

Priložnostna dela v vrtnarstvu in cvetličarstvu je zamenjala za kovinsko industrijo. Njeno delo je CNC-operater. Tri leta je delala na CNC-stroju, pred mesecem pa so jo premestili na vrtalni stroj, saj njeni nadrejeni želijo, da se nauči čim več del. Kot pravi sama, nikoli ni odveč, če znaš več.

Delo je fizično dokaj naporno, saj ima opravka z železnim materialom. Vendar Kokolova pravi, da se je za to odločila sama in ji ni težko, saj to rada dela. "Če se za to odločiš, se hitro vključiš v ta dela. Te kar potegne. Mislim, da vsak to zmore, le cilj si je treba zadati in ga uresničiti."

Na sto moških ena ženska Podjetje Palfinger zaposluje 500 ljudi, med njimi je po besedah Petre Kokol pet žensk. Kot pravi, se je bilo sprva težko vključiti v popolnoma moški kolektiv. "Vsi so me čudno gledali, a so me dokaj hitro sprejeli in se navadili. Bili so veseli, da je med njimi tudi kakšna ženska."

Na ženske v kovinskem poklicu so ponosni tudi delodajalci, ki se po pripovedovanju Kokolove trudijo, da bi jih lahko zaposlili več. Težava je le, da so to zelo naporna dela, zato je možnosti za ženske manj.

Ne spreglejte