Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 12. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

7

Natisni članek

Mateja Lovšin Herič Miro Cerar SMC Nada Drobne Popovič Lidia Glavina Damjan Belič Marko Jazbec Sava Re SDH

Petek, 16. 12. 2016, 4.11

6 let, 6 mesecev

Zakulisni boj za obvladovanje državnih podjetij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

7

Marko Jazbec, SDH | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Medtem ko bo vladajoča koalicija na preizkušnji zaradi zdravstvene reforme, prihajajo meseci mešanja kadrovskih kart v nekaterih najpomembnejših slovenskih podjetjih.

Že danes naj bi nadzorni svet Pozavarovalnice Sava, ki ga vodi Mateja Lovšin Herič, predvidoma odločal o novem predsedniku uprave. 

V kadrovskih postopkih te družbe naj bi se kot najustreznejši kandidat izkazal Marko Jazbec, nekdanji predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki je s položaja odstopil po odpovedi julijske skupščine v Luki Koper. Jazbec za pojasnila včeraj ni bil dosegljiv. 

Več o kadrovanju v Pozavarovalnici Sava lahko preberete v članku Ima Adris v Savi Re trojanskega konja?. Družbo trenutno vodi Jošt Dolničar, ki je na položaju nasledil Zvonka Ivanušiča

SDH ima le še tri nadzornike

Katere so preostale kadrovske "fronte", ki se bodo odprle v prihodnjih mesecih?

Prva in za zdaj najpomembnejša je SDH, ki je krovni upravljavec državnega premoženja. Tako nadzorni svet kot uprava sta v nekakšnem medvladju. Nadzorni svet ima po smrti Draga Ferfolje le še tri člane: predsednika Damjana Beliča, Duška Kosa in Barbaro Smolnikar. Že od imenovanja Lidie Glavine v upravo SDH je peti nadzorniški stolček prazen.

Lidia Glavina upravo SDH vodi kot začasna direktorica z mandatom do srede januarja. Ključno vprašanje je, ali bodo o njenem imenovanju na položaj s polnim mandatom odločali le trije nadzorniki SDH. | Foto: STA , Lidia Glavina upravo SDH vodi kot začasna direktorica z mandatom do srede januarja. Ključno vprašanje je, ali bodo o njenem imenovanju na položaj s polnim mandatom odločali le trije nadzorniki SDH. Foto: STA , Glavina upravo SDH vodi kot začasna direktorica z mandatom do srede januarja. Ključno vprašanje je, ali bodo o njenem imenovanju na položaj s polnim mandatom odločali le trije nadzorniki SDH. To je minimalno število, ki ga za odločanje še dovoljuje zakon o SDH.

Za primerjavo: medtem ko v nadzornem svetu družbe, ki upravlja približno deset milijard evrov državnega premoženja, sedijo le trije ljudje, ima recimo Holding Slovenske elektrarne (HSE) skupaj kar dvanajst članov nadzornega sveta.

Cerar pričakuje hiter odziv finančne ministrice

Damjan Belič, predsednik nadzornega sveta SDH, v njegovi kadrovski okrnjenosti očitno ne vidi težave. "Nadzorni svet ostaja sklepčen, deluje nemoteno in sprejema vse potrebne odločitve," so nam pojasnili v nadzornem svetu SDH.

Nekoliko drugačnega mnenja so na ministrstvu za finance, ki vladi predlaga kandidate za nadzornike SDH. Poudarili so, da bo ministrica Mateja Vraničar Erman "čim prej imenovala strokovno komisijo, ki bo pripravila in objavila javni poziv za pridobivanje kandidatov in njihovo ocenjevanje". "Na tej podlagi bo ministrica pripravila predlog za vlado, ki ga bo po potrditvi posredovala v sprejem državnemu zboru," so nam pojasnili na ministrstvu.

Ali ji bo to uspelo, še preden bodo trije obstoječi nadzorniki SDH odločali o upravi, za zdaj ni znano. Čim hitrejše dokončanje teh postopkov pričakuje tudi predsednik vlade Miro Cerar, so nam potrdili v njegovem kabinetu. A hkrati so poudarili, da je nadzorni svet SDH sklepčen in da deluje nemoteno.

SMC želi Glavino, kaj pa Belič?

Prav od hitrosti in odločitve, koliko novih nadzornikov bodo predlagali, bo odvisno reševanje kadrovske križanke na SDH. 

V zakulisju že kroži več neuradnih informacij. V SMC naj bi si na položaju predsednice uprave s polnim mandatom želeli videti Lidio Glavino. Da se bo to zgodilo, naj bi vrhu stranke po nekaterih informacijah zagotovil tudi Belič.

Viri blizu vladajoče stranke ne izključujejo možnosti, da bi lahko vlada namesto dveh predlagala tri nove nadzornike SDH. Torej še enega, ki bi zamenjal Damjana Beliča.  | Foto: STA , Viri blizu vladajoče stranke ne izključujejo možnosti, da bi lahko vlada namesto dveh predlagala tri nove nadzornike SDH. Torej še enega, ki bi zamenjal Damjana Beliča.  Foto: STA , S tem naj bi skušal okrepiti tudi lastni položaj. Beličeve delnice v SMC so namreč v zadnjem času precej padle. Zaupal naj bi mu le še Cerar. V njegovem kabinetu so nam pojasnili, da je Belič premierju pred časom pojasnil tudi nekatere domnevno sporne posle v Bosni in Hercegovini. Več o tem v članku Ali je prvi nadzornik državnega premoženja zamolčal pomembna lastništva podjetij iz preteklosti?.

Viri blizu vladajoče stranke zato ne izključujejo niti možnosti, da bi lahko vlada namesto dveh predlagala tri nove nadzornike SDH. Torej še enega, ki bi zamenjal Beliča.

Belič zanika, da bi komurkoli kaj zagotavljal 

"Teh informacij (o zagotovilih, ki naj bi jih Belič dajal glede Glavine, op. a.) premier ne more potrditi. Imenovanje uprave je namreč v izključni pristojnosti nadzornega sveta SDH kot kolektivnega organa," so nam sporočili iz Cerarjevega kabineta. 

"Zanikam, da bi dajal tovrstna zagotovila. Imenovanje predsednika in člana uprave SDH je v pristojnosti nadzornega sveta SDH in ne posameznega člana nadzornega sveta. Ker postopek nominacije še poteka, odločitev še ni bila sprejeta, posledično dajanje tovrstnih zagotovil sploh ni mogoče," pa nam je dejal Belič.

Prav tako ni znano, ali in kdaj bodo nadzorniki SDH odločali o imenovanju tretjega člana uprave. Gre za položaj, ki po koalicijski kvoti pripada SD. V neuradnih krogih se kot najresnejšega kandidata že nekaj časa omenja Matevža Marca. V upravi SDH bo zagotovo ostala Nada Drobne Popovič, ki prihaja iz kvote DeSUS. 

Bi šel Belič še v Savo Re in Petrol?

Ime Damjana Beliča se omenja tudi na nekaterih drugih kadrovskih "frontah".

Po navedbah več virov naj bi si prvi nadzornik SDH močno prizadeval priti med kandidate za člana nadzornih svetov nekaterih podjetij, ki so v večinski lasti države oziroma katerih solastnica je država: Pozavarovalnice Sava, Petrola, Zavarovalnice Triglav in Telekoma Slovenije. 

Belič odgovarja: "Navedena trditev kaže na popolno nepoznavanje veljavne zakonske ureditve. Člani Nadzornega sveta SDH smo zakonsko omejeni, v katerih družbah, ki jih upravljanja SDH, lahko opravljamo funkcijo člana nadzornega sveta. V delo in pristojnosti organov SDH, ki so pristojni za postopke nominacije, se ne vmešavamo."

Toda pri tem velja opozoriti, da nadzorniki SDH ne morejo biti na isti funkciji le v družbah, v katerih ima SDH prevladujoč vpliv. Torej v tistih, v katerih ima SDH (ne)posredno večino kapitala ali glasovalnih pravic oziroma druge vzvode, prek katerih lahko imenuje večino nadzornikov. 

Med te družbe tako ne spadata Pozavarovalnica Sava in Petrol, zato bi lahko Beliča v teoriji brez težav imenovali za njunega nadzornika. Zgolj ob imenovanju med nadzornike Telekoma Slovenije bi moral Belič s položaja v nadzornem svetu SDH odstopiti. Belič nam je zatrdil, da tega ne namerava storiti. 

Kdo vse bo dobil nove nadzornike?

Sredi julija se izteče mandat tudi članom nadzornega sveta Pozavarovalnice Sava. Pričakovati je, da bo izbiranje novih nadzornikov sovpadlo z novim naskokom Adris Grupe na družbo. Hrvaška skupina si želi lastniški delež v pozavarovalnici povečati s slabih 20 na 33 odstotkov. 

Sredi julija se izteče mandat tudi članom nadzornega sveta Pozavarovalnice Sava. Pričakovati je, da bo izbiranje novih nadzornikov sovpadlo z novim naskokom Adris Grupe na družbo. | Foto: STA , Sredi julija se izteče mandat tudi članom nadzornega sveta Pozavarovalnice Sava. Pričakovati je, da bo izbiranje novih nadzornikov sovpadlo z novim naskokom Adris Grupe na družbo. Foto: STA , Za to Adris potrebuje zeleno luč Agencije za zavarovalni nadzor (AZN). Če bi jo Hrvati dobili že v prihodnjih mesecih, bi utegnili na volilni skupščini precej mešati štrene državi. Ta skupaj s povezanimi delničarji in pokojninskimi skladi obvladuje okrog 40 odstotkov delnic naše največje pozavarovalnice.

Po neuradnih podatkih so postopki nominacije že stekli v Telekomu Slovenije in Petrolu, kjer se v začetku aprila izteče mandat vsem predstavnikom kapitala v nadzornem svetu: Tomažu Kuntariču, Ireni Prijović, Matiji Blažiču, Igu Grudnu, Klemnu Ferjančiču in Mladenu Kaliterni. Ti so bili imenovani v prvih dneh vlade Alenke Bratušek

Podobni postopki naj bi kmalu sledili tudi v Zavarovalnici Triglav, kjer se mandat nadzornikom izteče poleti.

Ne spreglejte