Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
22. 11. 2017,
12.57

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

3

Natisni članek

Irena Majcen zdravilišče koncesije terme

Sreda, 22. 11. 2017, 12.57

6 let, 4 mesece

Zakaj turistični delavci grozijo s stavko?

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

3

Terme 3000 - Moravske Toplice

Pred prihajajočo zimsko turistično sezono grozi, da bodo natakarji, kuharji, sobarji, receptorji, maserji … v nekaterih naših največjih turističnih družbah stavkali.

To je današnje sporočilo sindikata gostinstva in turizma, ki opozarja na (pre)nizke plače, neenakomerni delovni čas in predvidene dodatne davčne obremenitve turizma.

Zahtevajo zvišanje povprečnih plač za najmanj deset odstotkov in tudi ustrezno regulacijo, na podlagi katere ljudem ne bo treba delati deset ali celo do 15 ur dnevno, zaradi pomanjkanja kadra pa si ne morejo privoščiti prostih dni.

Njihove plače so omejene tudi zaradi visokih obremenitev, ki jih morajo turistične družbe plačevati državi za uporabo termalne vode.

"Posledica petletnega obdobja nedvigovanja plač so razmere, v katerih imajo vsi isto plačo, ne glede na to, kaj delajo. Ves ta čas smo pomagali graditi slovenski turizem in zdaj je čas, da dobimo kaj nazaj," je poudarila Karmen Leban, generalna sekretarka sindikata.

V nasprotnem primeru ne bo nikogar, ki bi stregel in skrbel za rekordno število gostov. Napovedi kažejo, da je pred nami nova rekordna poletna turistična sezona, vendar bo samo prihodnje leto zmanjkalo deset tisoč delavcev za potrebe domačega turizma. "Teh delavcev ne bo ne v Srbiji ne v Bosni in Hercegovini," je dejala Lebanova.

Že jutri je seja pogajalske skupine, na kateri bodo skušali izboriti nove, višje izhodiščne plače. Delavci v turizmu imajo tako kot v drugih dejavnostih problem, da se večina dodatkov všteva v minimalno plačo.

Denar bi namesto državi dali delavcem

V prvi vrsti od ministrstva za okolje in prostor, ki ga vodi Irena Majcen, zahtevajo, naj odstopi od sporne in nerazumno visoke koncesnine za uporabo termalne vode.

Karmen Leban, generalna sekretarka sindikata gostinstva in turizma. | Foto: STA , Karmen Leban, generalna sekretarka sindikata gostinstva in turizma. Foto: STA , "Saga se vleče že več kot dve leti in čas je, da se konča," je poudarila Lebanova.

Od ministrice zahtevajo, da se koncesijska dajatev zmanjša za polovico, kot je pred časom tudi sama obljubila. Odločitev vlade Mira Cerarja pričakujejo pred koncem tega meseca.

Sindikati so namreč z vodstvi turističnih družb, vsaj velikimi, dogovorjeni, da se sredstva, ki jih zdaj hoče pobrati država, prelijejo v višje plače delavcev.

Razgovori še potekajo, so nam povedali na ministrstvu za okolje.

"Če pričakovanja zaposlenih in članov sindikata ne bodo izpolnjena, bomo v najbližji prihodnosti organizirali protestni shod pred vladno palačo oziroma bomo prisiljeni članstvu predlagati tudi druge ukrepe," je napovedala sindikalistka.

O problemu (pre)visokih koncesnin za termalno vodo smo na Siol.net že poročali -> Zdravilišča: ponos in molzna krava države 

Ne spreglejte