Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 3. 2017,
10.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

3

Natisni članek

hiperinflacija nepremičnine nepremičninski trg Venezuela Španija

Torek, 28. 3. 2017, 10.43

6 let, 7 mesecev

Zakaj se bogati Venezuelci množično selijo v Madrid

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

3

Venezuela | Foto Reuters

Foto: Reuters

Samo v prvi polovici lanskega leta se je v Španijo preselilo več kot deset tisoč venezuelskih državljanov, ki v bogatih predelih Madrida kupujejo prestižna stanovanja. Cena: med enim in dvema milijonoma evrov.

Mnogi bogati Venezuelci zaradi položaja domačega gospodarstva iščejo varnost za svoje premoženje v tujini. Ker ZDA zanje niso več tako idealna destinacija, se usmerjajo v Španijo, ki med gospodarskim okrevanjem z veseljem sprejema njihove naložbe. Največja narodnostna skupina, ki se preseljuje v Španijo, so Ukrajinci, sledijo pa jim Venezuelci, kažejo podatki španskega statističnega urada.

"Slabše kot gre Venezueli, več kupujejo v Madridu," je za gospodarski portal Bloomberg povedal direktor neke nepremičninske agencije iz Madrida. Bloomberg navaja primer družinskega trgovskega podjetja, katerega trgovski center v prestolnici Caracas si je prilastil predsednik Nicolas Maduro. Zdaj svojo dejavnost raje širijo v Madridu, kamor so že vložili 60 milijonov evrov.



Pomagala je tudi španska vlada

Da bi oživila naložbe bogatih tujcev, je španska vlada leta 2013 sprejela program t. i. zlatih vizumov. Od takrat je število selitev iz Venezuele naraslo za 150 odstotkov, na več kot 19 tisoč letno.

Prodaja madridskih stanovanj Venezuelcem je leta 2016 poskočila za 17 odstotkov, kupujejo pa v najprestižnejših okrožjih Madrida, kjer se cene stanovanj lahko povzpnejo tudi do sedem tisoč evrov za kvadratni meter.

Luksuzna stanovanja za milijon ali dva

Venezuelci se po navedbah nepremičninske agencije najpogosteje odločajo za prenovljena, vsaj trisobna stanovanja v klasičnih stavbah v središču Madrida, ki imajo zasebno varovanje in hišnega upravitelja. Želijo si tudi fitnes, bazen in spa, še piše Bloomberg.

Ženske z otroki v vrsti za nakup plenic | Foto: Reuters Ženske z otroki v vrsti za nakup plenic Foto: Reuters Venezuela že dolgo ne objavlja uradnih podatkov o svojem gospodarskem stanju, je pa Mednarodni denarni sklad (IMF) državi za leto 2017 napovedal kar 1.600-odstotno inflacijo. Take stopnje opažamo pri državah v vojni ali neposredno po njej, sicer pa le pri ekonomskih politikah, ki jih vodijo nesposobneži, je odstotek komentiral kolumnist Forbesa.

IMF je prav tako ocenil, da se je venezuelsko gospodarstvo lani skrčilo za deset odstotkov, kar je najslabši rezultat na svetu.
Ne spreglejte