Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 1. 2017,
17.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

2

Natisni članek

tujci v Sloveniji Španija hrana nogomet

Sobota, 7. 1. 2017, 17.19

6 let, 7 mesecev

Tujec v Sloveniji

Španec iz Domžal, ki navija za Jana Oblaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

2

Jose Beamonte | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

José Luis Beamonte prihaja s severa Španije, iz kraja Tudela v provinci Navarra. Delal je v gradbeništvu kot voznik, a pri 28 letih je imel prometno nesrečo, ki jo je povzročil pijani voznik. Izgubil je desno roko. "Spremeniti sem moral vse svoje življenje. Prej sem se veliko ukvarjal s športom, veliko sem plezal. Vse sem moral spremeniti."

"Ne vem, ali je dobro ali slabo, ampak po nesreči sem se lahko upokojil, ker nisem več mogel opravljati svojega dela. Treba je bilo drugače zapolniti čas." Všeč mu je na primer nabiranje gob in to počne tudi v Sloveniji, čeprav je bila letina v zadnjih dveh letih bolj slaba.

Z delčkom svoje zbirke kaktusov. | Foto: Osebni arhiv Z delčkom svoje zbirke kaktusov. Foto: Osebni arhiv Ima tudi zbirko kaktusov, ki mu je še ni uspelo v celoti preseliti v Slovenijo, ker doma ni imel dovolj prostora. Z ženo in enoletnim sinom živijo v Domžalah. Do lani so živeli v stanovanju, zdaj pa si urejajo hišo. "Tako bo sin imel več prostora za tekanje, da se bo prej utrudil," se pošali José.

Zelo všeč mu je planinarjenje. "Slovenija je čudovita za to. Prečesal sem že Kamniške Alpe, ki so blizu. Šel sem tudi na Triglav, kjer so me, kot je običajno, po 'ta zadnji'," pripoveduje. Pozimi se noče izpostavljati v gorah, zato raje teče.

Opaža, da ko je lepo vreme, gredo v Sloveniji vsi ven. "Gore so polne ljudi, vsi se ukvarjajo s športom." Ko je mraz, najraje ostaja doma. "Če nisi veliko časa zunaj, se da preživeti."

Ženo spoznal na Jakobovi poti

Z Majo na Jakobovi poti. | Foto: Osebni arhiv Z Majo na Jakobovi poti. Foto: Osebni arhiv Ženo Majo je spoznal na romanju v Santiago de Compostela. Po romanju ga je brez posebnih namenov povabila v Slovenijo, mislila je, da prihaja za konec tedna. Ostal je skoraj dva meseca in se nato vrnil v Španijo le po svoje stvari in se dokončno preselil v Slovenijo. Na Jakobovo pot sta se pozneje vrnila za poročno potovanje.

Ker je bil upokojen, ona pa je imela službo v Sloveniji, odločitev o kraju skupnega bivanja ni bila težka. "Morda bomo šli nekoč v Španijo. Tam imamo zraven morje, milejše podnebje. Bomo videli. Veliko bo odvisno tudi od otrok."

"Težko je bilo pustiti vse. Kultura je drugačna – ne zelo, ampak so razlike. Toda tukaj so ljudje prijazni z mano. Nikoli nisem imel težav," pravi José. Zlasti na začetku pa je zelo pogrešal sonce in špansko hrano.

Težave s slovenščino

Slovenščina mu povzroča težave. Opravil je nekaj tečajev, a je težko, pravi. Zlasti zato, ker nima službe, doma pa govorijo špansko, saj je Maja študirala španščino in ruščino. Tako nima prave priložnosti, da bi se naučil. S Slovenci večinoma govori angleško.

Triglav osvojen. | Foto: Osebni arhiv Triglav osvojen. Foto: Osebni arhiv Ko govori slovensko, pravijo, da zveni zelo hrvaško in da bi mu hrvaščina očitno šla lažje. "To je zato, ker besede naglasim bolj hrvaško," pravi.

Sina Luka imenuje "Esloveño", saj je Slovenec in Španec, z njim se vsak od staršev pogovarja v svojem jeziku.

V tem času se je tudi veliko vračal v Španijo. Moral je zapreti malo podjetje, ki ga je imel v Španiji, zdaj pa je njegov oče zelo bolan, zato so bili lani dva meseca v Španiji.

"V Španiji je več življenja na ulicah – mislim, da je vzrok v podnebju. Na primer na božič in silvestrovo so v Španiji vsi na ulici. Domžale pa so bile na silvestrovo popolnoma prazne. V Španiji so ljudje zunaj s prijatelji, jedo pinchos (tipični španski obloženi kruhki, op. p.), ki jih strežejo tudi ob pivu kot ogrevanje za večerjo, ki pride okoli devetih ali desetih. To so razlike. A na koncu smo si bolj podobni, kot si mislimo."

Pot v Santiago | Foto: Osebni arhiv Pot v Santiago Foto: Osebni arhiv Razmišljal je že, da bi pinchos začel prodajati tukaj, saj če te prime lakota, lahko na ulici dobiš le pico ali kaj podobnega. "Mislim, da bi se tu dobro prodajali."

"Rad dobro jem in všeč mi je kuhati"

Žena Maja opaža, da zna veliko španskih moških kuhati, kar se ji zdi zelo priročno. Slovenska kuhinja je Joséju manj všeč, so pa jedi, ki jih ima zelo rad. Kot na primer krvavice, kislo zelje, ocvirki, potica, "pripravljate odlične juhe". Pravi, da se v Sloveniji lahko kupi zelo dobro meso za zelo dobro ceno, nasprotno pa so ribe zelo drage. "Tu se moram malo omejevati, saj sem navajen jesti veliko rib, a tukaj to ne gre."

Na poti čez Pireneje. | Foto: Osebni arhiv Na poti čez Pireneje. Foto: Osebni arhiv

"Ker je Španija velika država, imamo tudi večjo raznolikost živil – zaradi raznolikega podnebja, ki ga imamo v državi. Marsikaj tukaj pogrešam." Tako pogreša na primer borago (ali boreč), ki jo v Španiji pogosto dodajajo jedem. V Sloveniji jo je že videl, vendar je Slovenci ne gojimo. Sam jo je prinesel iz Španije in jo posadil na taščinem vrtu, kjer dobro uspeva.

Navija za Jana Oblaka

Pomembna tema je seveda tudi nogomet. José komaj čaka, da bo svojega sina naučil igrati. V Španiji navija za Atletico iz Madrida in za vratarja Jana Oblaka, slovenskemu nogometu pa ne sledi, čeprav živi zraven domžalskega stadiona. Zakaj ravno Atletico? Ker zanj navija tudi njegov oče.

Ste se kdaj vprašali, kako se godi tujcem v Sloveniji? V rubriki Tujci v Sloveniji vsako soboto predstavljamo nekoga, ki ga je življenje pripeljalo v našo državo, da nam pove, kako se tu znajde, ali smo Slovenci odprti do prišlekov, čemu se je na začetku najbolj smejal, ali mu je Slovenija všeč, kakšna je država, iz katere prihaja.

Imate tudi vi ženo, soseda, sodelavko, znanca, ki prihaja iz tujine? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urska.makovec@tsmedia.si.

Ne spreglejte