Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 12. 2010,
16.24

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 2. 12. 2010, 16.24

7 let, 2 meseca

Za slovenske menedžerje uvedba socialne kapice ključni ukrep

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Upravni odbor Združenja Manager je gostil gospodarsko ministrico Darjo Radić. Sogovorniki so se strinjali, da je uvedba socialne kapice eden ključnih ukrepov resne razvojne politike.

Kot pomembna ukrepa so menedžerji izpostavili potrebo po preureditvi insolvenčne in delovno-pravne zakonodaje ter opozorili na neučinkovitost delovanja pravne države.

Kot so po srečanju sporočili iz Združenja Manager, je Radićeva članom upravnega odbora predstavila dejavnosti ministrstva za dvig konkurenčnosti gospodarstva ter prisluhnila pobudam, vezanim na odpravo omejitev za rast in razvoj. Omenila je dva pomembna dosežka vlade, in sicer podpisan sporazum o sodelovanju med ministrstvom za zunanje zadeve in ministrstvom za gospodarstvo na področju izdajanja vizumov, kar bo predvsem koristilo turizmu, ter podpis prve družbene pogodbe o državni naložbi v družbe tveganega kapitala.

Zagnan je proces priprave "politike konkurenčnosti" kot industrijske politike države Ministrica je opozorila tudi na pomen akcijskega načrta za internacionalizacijo, ki ga pripravlja širša delovna skupina. Ob tem je zagnan proces priprave "politike konkurenčnosti" kot industrijske politike države, ki bo dan v javno razpravo predvidoma januarja 2011. Poudarila je tudi, da konkurenčnost "tiščijo" navzdol tri velike ovire, in sicer fleksibilnost trga dela, administrativne ovire in davčna zakonodaja, predvsem z vidika obdavčitve dela. Kot je zagotovila Radićeva, bo to tudi "fokus vladine politike".

Nujna je čim prejšnja odprava neučinkovitosti delovanja pravne države

Sicer pa bo po njenih besedah oblikovanje socialne kapice eden od pomembnih razvojnih ukrepov dviga konkurenčnosti. Za uvedbo tega ukrepa se izrazito zavzema tudi Združenje Manager, saj je eden ključnih vzvodov za razvoj v podjetjih in povečevanje dodane vrednosti. Pri tem pa so člani upravnega odbora Radićevi svetovali, naj bodo tovrstni ukrepi čim bolj enostavni.

Vitalna dejavnika za vzpostavljanje konkurenčnosti gospodarstva, na katera so opozorili v združenju, sta potreba po preureditvi zakonodaje na področju insolventnosti in delovnih razmerjih. Nujna pa je tudi čim prejšnja odprava neučinkovitosti delovanja pravne države, še dodajajo v Združenju Manager.

"Premalo ukrepov, ki smo jih že predlagali, je prešlo v življenje" Predsednik združenja Aleksander Svetelšek je Radićevo kot predstavnico vlade spodbudil k hitrejšemu odzivanju vlade na pobude gospodarstva. "Premalo ukrepov, ki smo jih že predlagali, je prešlo v življenje. Tudi to vpliva na negativno vzdušje v našem okolju in počasnejše okrevanje," je prepričan prvi mož združenja.

Ne spreglejte