SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrednost prenosa posameznih terjatev na slabo banko bo znana le posvečenim

1

termometer

Prenos prvega svežnja slabih terjatev bo na slabo banko uresničen do 20. januarja, vrednosti prenosa posamezne terjatve pa zaradi maksimiranja cene ne bodo javne. Prodajali jih bodo, ko bo za to čas.

Prenos prvega svežnja terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank oziroma slabi banki še poteka in bo v celoti uresničen do 20. januarja. "Preglednico vseh prenesenih terjatev in vrednosti bruto izpostavljenost bomo objavili na naši spletni strani, takoj ko bosta banki obvestili vse svoje stranke o prenosu premoženja," pojasnjujejo na slabi banki.

Za skrben pregled imajo pol leta časa "Po prenosu ima DUTB najprej na voljo šest mesecev za skrben pregled prenesenega premoženja in povezanih dokumentov ter morebitno vrnitev tistih terjatev, katerih dokumentacija vsebuje pravne in materialne nepravilnosti. Za vsak posamezen primer bo DUTB nato pripravila strategije upravljanja premoženja. Te strategije bodo nato udejanjale izvedbene ekipe DUTB v skladu z najboljšimi strokovnimi praksami in posamezno premoženje ponudili trgu, ko bodo tržne razmere za to najugodnejše," pravijo na slabi banki. Dodajajo, da bodo opravili tudi analize portfelja nepremičnin v smislu posameznih tipov (stanovanjske, poslovne, industrijske, zemljišča) in statusa posamezne nepremičnine (zaključena ali v fazi gradnje).

Cilj je maksimiranje cene Kot pravijo na DUTB, bo strategija upravljanja opredeljevala prodajne pristope in vključevala stroške vzdrževanja ter morebitne druge stroške, ki bodo nastali v času, ko bo premoženje v lasti slabe banke.

"V nekaterih primerih bomo premoženje zadržali, dokler se njegova cena ne bo optimizirala. Izkušnje družb za upravljanje terjatev bank iz drugih držav pa kažejo, da je ustvarjanje prihodkov realno šele po nekaj letih delovanja."

Pridobivanje zaposlenih še poteka Trenutno je na Družbi za upravljanje terjatev bank 15 redno zaposlenih, imajo pa pet zunanjih sodelavcev. "Proces pridobivanja novih sodelavcev je stalna aktivnost DUTB."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin