Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 12. 2010,
12.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 5. 12. 2010, 12.57

7 let, 2 meseca

Vladno-gospodarska delegacija na obisk v Indijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vladno-gospodarska delegacija odhaja na petdnevni obisk v Indijo s poudarkom na transportno-logističnem sodelovanju.

Obisk je namenjen predstavitvi Slovenije kot logistične platforme za srednjo in jugovzhodno Evropo. Delegacija bo obiskala tudi pristaniške oblasti v Chennaiu in Mumbaiu.

Milijarde evrov vredno povpraševanje po investicijah Uvozno usmerjeno indijsko gospodarstvo zaznamujeta stabilna gospodarska rast in enakomerna rast potrošnje 300-milijonskega srednjega razreda. Milijarde evrov vredno povpraševanje po investicijah in tehnologiji ponuja neštete priložnosti tujim ponudnikom industrijskih izdelkov ter vpliva na ustvarjanje novih delovnih mest po vsem svetu, so poudarili na Gospodarski zbornici Slovenije.

Sporazum med EU in Indijo naj bi omogočil intenzivnejše sodelovanje Nove priložnosti za slovenska podjetja ponuja tudi prostotrgovinski sporazum med EU in Indijo, o katerem se strani pogajata že tri leta, omogočil pa naj bi intenzivnejše in širše gospodarsko sodelovanje med obema gospodarstvoma. Med drugim predvideva znižanja carin na hrano, industrijske izdelke ter storitve.

Blagovna menjava med Slovenijo in Indijo je lani znašala 215,2 milijona evrov, od tega je bil slovenski izvoz 76 milijonov evrov, uvoz pa 139,2 milijona evrov. V prvih osmih mesecih letos se je glede na enako obdobje lanskega leta izvoz povečal za 18,7 odstotka, uvoz pa za 55,8 odstotka.

Slovenija v Indijo izvaža antibiotiki in črpalke Med vodilnimi slovenskimi izvoznimi proizvodi v Indijo so antibiotiki, črpalke in kompresorji ter turbine na vodo in drugo paro. Največ pa Slovenija iz Indije uvaža olja iz nafte ali bituminoznih materialov, heterociklične spojine ter zdravila za prodajo na drobno.

V okviru obiska bodo potekala tudi vnaprej dogovorjena individualna poslovna srečanja z lokalnimi poslovneži. Obisk organizira Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Javno agencijo za podjetništvo in tuje investicije ter ministrstvom za promet.

Ne spreglejte