Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 12. 2010,
12.09

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 3. 12. 2010, 12.09

7 let, 2 meseca

Vlada za podaljšanje roka za pripravo strategije upravljanja s kapitalskimi naložbami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada se je po sestanku z agencijo za upravljanje naložb odločila predlagati podaljšanje roka za pripravo strategije upravljanja z naložbami.

V prehodnem obdobju bodo glede prodaje ali nakupa naložb ohranili sedanjo ureditev, ostale pristojnosti bo izvajala agencija. Agencija ocenjuje, da je doslej ravnala skladno z zakonom. Rok za pripravo strategije bodo podaljšali, ker ministrstva še niso izdelala sektorskih politik, ki bodo podlaga za strategijo. Za prehodno obdobje bodo nedvoumno določili pristojnosti agencije in vlade glede pridobivanja in razpolaganja s kapitalskimi naložbami, je na novinarski konferenci po sestanku, ki je bil v Ljubljani, povedal Pahor. Prehodno obdobje bo trajalo do konca leta 2011 Po besedah generalne sekretarke vlade Helene Kamnar bo prehodno obdobje trajalo do konca leta 2011, zanj pa so se odločili, ker "si velja vzeti čas", da bodo sektorske strategije pripravljene čim bolj kakovostno.

Pravno podlago bo dala novela zakona o javnih financah Pravno podlago za pridobivanje in prodajo naložb, ki je po novem zakonu o upravljanju s kapitalskimi naložbami države še ni, ker še ni strategije, bo po njenih besedah dala novela zakona o javnih financah, katere predlog je v četrtek sprejela vlada. Če bodo s službo za zakonodajo našli ustrezno rešitev, bodo celoten prehodni režim umestili v dopolnitve zakona o javnih financah, je povedala Kamnarjeva.

Tako bi podaljšali sedanjo ureditev, da o spremembah odloka o prodaji finančnega premoženja odloča DZ in da o pridobivanju novega premoženja - dokapitalizacijah in morebitnih novih finančnih naložbah - na podlagi sedanjih pravnih aktov in sprejetega proračuna odloča vlada, je pojasnila generalna sekretarka vlade.

Za ostale pristojnosti agencije glede upravljanja naložb, kot je uveljavljanje glasovalnih pravic na skupščinah ali sodelovanje z organi družb, pa vzvode daje zakon o upravljanju kapitalskih naložb in korporativna zakonodaja, je povedala predsednica uprave agencije Dagmar Komar.

Prenos uslužbencev z ministrstev do konca leta Na sestanku so tudi sklenili, da bodo do konca leta opravili prenos uslužbencev z ministrstev na agencijo za upravljanje kapitalskih naložb države. Če bo agencija ocenila, da potrebuje kakšnega sodelavca, ki ni med javnimi uslužbenci, bo vlada razumela, da agencija tega kandidata dobi prek javnega razpisa, je povedal premier.

Tretji sklep sestanka pa je, da bosta agencija in vlada morebitna ostala odprta vprašanja reševali v neposredni komunikaciji med predsednikom vlade in predsednico uprave agencije oz. pooblaščenima osebama in tako "sproti odpravljali vse nejasnosti, da do podobnih zapletov, kot smo jim bili priča v preteklosti, ne bo prihajalo", je še dejal premier.

Pahor: Spor je načel avtoriteto agencije Povod za sestanek je bil po premierovih besedah "zelo oster" spor med ministrico za gospodarstvo Darjo Radić in Komarjevo, "ki je načel avtoriteto agencije". Da se spor ne bi nadaljeval ali zaostril, sta si Radićeva in Komarjeva "povedali vse, tako da v prihodnje do takšnih izmenjav mnenj ne bo več prihajalo".

Določili usmeritve nadaljnjega dela agencije Komarjeva na konkretna vprašanja, npr. glede svojega pisma predsedniku vlade, v katerem Radićevi očita poskus diskreditacije agencije, ni želela odgovarjati. Dejala je, da so se na sestanku "poglobljeno pogovorili in določili usmeritve našega nadaljnjega dela" in izrazila prepričanje, da je agencija doslej ravnala skladno z zakonom.

Agencija bo kodeks upravljanja družb s kapitalskimi naložbami države po njenih besedah pripravila v roku meseca dni. Komarjeva pričakuje, da bo kodeks vprašanja glede korporativnega upravljanja "postavil na svoje mesto in da se bo razumela vloga agencije".

Na sestanku so želeli odpraviti pomanjkljivosti Pahor je na vprašanje, zakaj na novinarski konferenci ni Radićeve, odgovoril, da je bil spor med ministrico in Komarjevo le povod za sestanek in da je razlog za sestanek želja okrepiti avtoriteto agencije in odpraviti pomanjkljivosti, ki agenciji onemogočajo delo.

"Narejen je bil prvi korak, čas pa bo pokazal, ali je bil ta korak uspešen," je sestanek ocenila ministrica Radićeva in dodala, da so na sestanku pogledali, katere pravne podlage je treba še zagotoviti za nemoteno delovanje agencije.

Radić: O menjavah so govorili le posredno O konkretnih menjavah nadzornih svetov (npr. nadzornega sveta HSE) po njenih pojasnilih na sestanku niso govorili, so pa bile menjave omenjene posredno. Agencija ima skladno z zakonodajo pravico odločati o menjavah, vendar pa morajo biti menjave izvedene na podlagi merljivih kriterijev, je še poudarila ministrica Radićeva.

Ne spreglejte