SiolNET. Posel danes Novice
0,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada od nadzornikov zahteva pojasnilo o zvišanju plač vodilnim v SDH

0,48

termometer

Lidia Glavina
Foto: STA

Vlada je sporočila, da bo od predsednika nadzornega sveta SDH Damjana Beliča zahtevala pojasnilo glede povišanja plač predsednici uprave Lidii Glavini in članici uprave SDH Nadi Drobne Popovič. Nadzorni svet SDH jima je namreč tik pred koncem leta občutno dvignil osnovno bruto plačo.

Nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH) so tik pred božično-novoletnimi prazniki osnovno bruto plačo predsednice uprave SDH Lidii Glavini in članice uprave Nade Drobne Popovič dvignili za okoli 40 odstotkov na skoraj 15.500 oziroma nekaj manj kot 14 tisoč evrov bruto.

Čeprav so nadzorniki poudarili, da se pri določitvi prejemkov uprave SDH ne uporabljajo določbe iz tako imenovanega Lahovnikovega zakona, ki omejuje plače vodilnih v državnih in občinskih podjetjih, ter da je povečanje, ki se je zgodilo na račun krčenja v času krize, v skladu z zakonom, je njihova poteza razburila nekatere sindikate.

Jerkičeva: Poteza nadzornega sveta SDH je napačna

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič konec decembra izjavila, da je trenutek za tolikšno zvišanje plač vodilnih napačen, četudi bi bil upravičen. Pri tem je spomnila na napovedani stavkovni val javnih uslužbencev, ki imajo bistveno nižje plače kot vodstvo SDH. "Res je, da so rezultati dobri, sporočilo, ki ga pošiljajo, pa je nepremišljeno," je dejala in dodala, da ekonomsko-socialni strokovni odbor SDH, katerega članica je Jerkičeva, o tem ni bil obveščen.

Na ministrstvu za finance medtem glede povišanja nimajo pripomb, saj naj bi bil po zakonu o SDH za ocenjevanje dela in s tem tudi za nagrajevanje uprave v skladu z njenimi uspehi pristojen nadzorni svet.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin