Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
1. 8. 2013,
11.36

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Igor Akrapovič Črnomelj

Četrtek, 1. 8. 2013, 11.36

7 let, 2 meseca

Video: Akrapovič zaradi novih davkov ustavlja investicije

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dodatne, neselektivne obremenitve podjetij so nesprejemljive, pravi županja Črnomlja, kjer je podjetnik Igor Akrapovič zaustavil eno od svojih naložb, zato je že pisala premierki Bratuškovi.

Zaradi davčnih ukrepov so se v podjetju Igorja Akrapoviča, ki proizvaja izpušne sisteme, odločili zaustaviti vse večje naložbene projekte, tudi v Črnomlju, kjer je bila predvidena največja naložba družbe in s tem tudi zaposlitev za 100 ljudi, poroča Radio Krka. Županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič je zato že poslala pismo premierki Alenki Bratušek in ministru za gospodarstvo Stanku Stepišniku.

"Ustavitev investicije je razlog za alarm"

Županja je prepričana, da je ustavitev investicije v Črnomlju dovolj velik razlog za alarm in opozorilo vladi, da znova preuči ukrepe, ki jih sprejema. Izpostavila je, da je podjetniško okolje trenutno nevzdržno, zato bi po njenih besedah bilo potrebno v državi sprejemati ukrepe, ki bi bili selektivni glede na to, v katerem delu Slovenije podjetja investirajo. V Akrapovičevem projektu so namreč videli predvsem možnost znižanja brezposelnosti v občini.

Na vprašanje, kako kot članica DeSUS-a gleda na to, da njena stranka sodeluje v vladi, ki dviga davke, je odgovorila, da je sama v prvi vrsti županja in da to, kar je zapisala v pismu, velja tudi za DeSUS.

"Čim prej naj se sprejmejo ustrezni ukrepi za stabilno poslovno okolje"

V pismu je zapisala, je lani podjetje Akrapovič v Črnomlju odkupilo proizvodno halo. Zaradi visoke stopnje brezposelnosti na njihovem območju in pričakovanih odpuščanj so v občini z optimizmom sprejeli prihod podjetja, saj bi tako znova dobili prepotrebna delovna mesta. Stopnja registrirane brezposelnosti v Občini Črnomelj je namreč po podatkih Statističnega urada v maju 2013 znašala 19,7 odstotka.

"Žal pa nas je podjetje v teh dneh obvestilo, da so začasno ustavili vse večje investicijske projekte. Kot navajajo, napovedane spremembe direktne in indirektne obremenjenosti podjetij, ki grozijo zaradi predstoječih davčno fiskalnih ukrepov v Sloveniji, pomenijo povsem nepredvidljivo poslovno okolje, v sled česar so v podjetju sprejeli Sklep o moratoriju vseh večjih investicijskih projektov v okviru skupine Akrapovič," je zapisala Čemas Stjepanovičeva.

Poudarja, da se kot županja občine čuti dolžna na nastale razmere opozoriti tudi predsednico vlade in ministra, pristojnega za gospodarstvo. Oba poziva, da se na državni ravni čim prej sprejmejo ustrezni ukrepi za stabilno poslovno okolje. Pri tem posebej opozarja na območja z razvojnimi težavami in z visoko stopnjo brezposelnosti, med katera spadata tudi občina Črnomelj in območje Pokolpja.

"Sprejeti ukrepi naj dodatno ne obremenjujejo podjetij"

"Dodatne, neselektivne obremenitve podjetij tudi na našem območju so nesprejemljive in pozivam k temu, da se še posebej in skrbno pretehtajo. Bojim se namreč, da bo naše območje spričo slabe infrastrukture in ob dodatnih obremenitvah podjetij izgubilo kakršnekoli razvojne možnosti in bo še bolj potisnjeno na obrobje države in družbe. Predlagam, da sprejeti ukrepi dodatno ne obremenjujejo podjetij, ki vlagajo in ustvarjajo dodano vrednost ter s tem omogočajo razvoj že tako z vseh vidikov zapostavljenih območij," je sklenila.

Ministrstvo: Zavedamo se obremenjenosti gospodarstva

Na ministrstvu za gospodarski razvoj so nam pojasnili, da bodo primer podjetja Akrapovič podrobneje proučili in v sodelovanju s podjetjem in občino Črnomelj poskušali najti rešitev za nastale težave. Pojasnili so nam, da se zavedajo številnih obremenitev in ovir, s katerimi se spopada slovensko gospodarstvo, zato delajo vse, da bi ustvarili primerno podlago za učinkovito delovanje. Kot so zatrdili, se osredotočajo predvsem na odpravo administrativnih ovir, zmanjšanje števila reguliranih obrtnih dejavnosti in znižanje zahtev za poklicno usposobljenost za nekatere dejavnosti.

"Poudarjamo, da vlada ni le povečevala davčnih obremenitev za podjetja, temveč gre tudi za nekatere davčne ukrepe za spodbujanje gospodarske aktivnosti, kot so na primer davčne olajšave pri davku od dohodkov pravnih oseb in davku na dohodke iz dejavnosti," so zapisali in dodali, da se bodo na področju davčnih obremenitev trudili, da se bodo ukrepi izvedli postopno, s čimer želijo zagotoviti, da bi imele nove obremenitve čim manjši negativni vpliv na podjetja.

Poudarili so še, da se zavedajo razvojnih težav v Pokolpju, ki se srečuje z visoko brezposelnostjo, zato je bil za to območje pripravljen tudi Program Pokolpje 2016, v okviru katerega bo to področje deležno javnih sredstev v vrednosti 290 milijonov evrov.

Ne spreglejte