Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 11. 2018,
13.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62

2

Natisni članek

AVK Pro Plus United Group

Sreda, 7. 11. 2018, 13.00

5 let, 5 mesecev

Združitve Telemacha in Pop TV najverjetneje ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62

2

POP TV | Foto Žiga Ponikvar

Foto: Žiga Ponikvar

Dosedanje ugotovitve varuha konkurence kažejo, da ne bo odobril največjega medijskega prevzema v zgodovini Slovenije, združitve Telemacha ter dveh največjih komercialnih televizij Pop TV in Kanal A.

Agencija za varstvo konkurence (AVK), ki jo vodi Andrej Matvoz, ima namreč resne pomisleke glede posla, na podlagi katerega bi nastal do zdaj nepredstavljiv telekomunikacijsko-medijski konglomerat. To je razvidno iz povzetka relevantnih dejstev, ki ga je AVK spisala in tudi že odposlala vsem udeleženim strankam.

Varuh konkurence ni naklonjen prevzemu, ker bi posledično prišlo do prekrivanja na istih upoštevnih trgih in tudi do povezav, ki bi lahko omejevale konkurenco na tesno povezanih trgih. AVK je ugotovila naslednja tveganja:

a) možnost trajnega usklajenega delovanja z drugimi operaterji na trgu,

b) večja možnost poslabšanja pogojev dobave televizijskih programov drugim operaterjem, zlasti z dvigom licenčnin,

c) večja možnost, da Telemachovi naročniki ne bi imeli več dostopa do konkurenčnih televizijskih programov ali pa bi jih Telemach uvrščal na visoka programska mesta in v programske sheme, ki so dostopne manjšemu številu naročnikov,

d) združeno podjetje bi lahko pridobivalo občutljive poslovne informacije o svojih konkurentih, kar bi mu omogočalo bistveno konkurenčno prednost.

"V družbi United Group smo prejeli zadnjo oceno Agencije za varstvo konkurence, na katero že pripravljamo odziv. Pričakujemo pa, da bo končna odločitev podana v skladu s standardi konkurenčnega prava Evropske unije," so se na to odzvali v United Group.

Pro plus
Novice Kaj prodaja POP TV in Kanala A pomeni za slovenski trg

Ključna faza v presoji koncentracije

Kot je znano, je United Group julija lani s češko družbo CME sklenil 230 milijonov evrov vredno pogodbo o nakupu njenih medijskih družb v Sloveniji in na Hrvaškem. Potrebovali so le soglasje regulatorjev.

Medtem ko so na Hrvaškem brez večjih težav dobili dovoljenje za prevzem, se je v Sloveniji zapletlo. Kljub vztrajnemu lobiranju predstavnikov United Group pri slovenskih političnih strankah in funkcionarjih je AVK odlašala s končno odločitvijo.

Andrej Matvoz, direktor AVK | Foto: Državni zbor Andrej Matvoz, direktor AVK Foto: Državni zbor Zdaj je končno izdala povzetek relevantnih dejstev, ki predstavlja ključno fazo postopka presoje koncentracije med United Group in medijsko družbo Pro Plus, lastnico Pop TV in Kanala A.

Zdaj ima United Group mesec in pol časa za pripombe. Lahko predlaga tudi korektivne ukrepe, s katerimi bi odpravil resen sum, da koncentracija ni skladna s pravili konkurence.

Nato pa bo agencija, če ne bo nepredvidenih zapletov, v zadevi izdala odločbo, s katero bo odločila o koncentraciji. Kot rečeno, pa iz povzetka relevantnih dejstev izhaja, da bo AVK prevzemu nasprotovala.

Upravno sodišče jih je zavrnilo

Tik preden so končali že omenjeni povzetek relevantnih dejstev, so na AVK izdali odločbo, ki United Group nalaga odprodajo 13 športnih programov iz sheme Sport Klub.

AVK je namreč ugotovila, da je lastništvo programov, ki jih je United Group kupil od družbe S.C. IKO Poland, v nasprotju s pravili o konkurenci in posledično prepovedano. Športne programe bi moral prodati v  šestih mesecih.

United Group je na upravno sodišče vložil zahtevo za začasno zadržanje izvrševanja odločbe, ki pa je bila sprva zavrnjena. Šele vrhovno sodišče je konec oktobra ugodilo pritožbi United Group.

Sport Klub
Novice AVK odločil: (ne)sojeni kupec POP TV mora prodati športne programe

Sport Klub | Foto:

Uspešni v Strasbourgu

Uspešni so bili tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP), ki je konec oktobra odločilo v več let trajajočem sporu zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja.

Telemach | Foto: STA , Foto: STA , Sodišče iz Strasbourga je ugotovilo kršitev člena, ki zagotavlja pravico do poštenega sojenja. Ta je bila kršena v primeru, ko mu je AVK zaradi domnevnega oviranja preiskave naložila 105 tisoč evrov denarne kazni. Pro Plus je namreč zahteval ustno obravnavo, a do nje ni prišlo.

Primer sega v leto 2011, ko je tedanji urad za varstvo konkurence na pobudo konkurenčnih televizijskih hiš, TV3 in RTV Slovenija, uvedel postopek zoper Pro Plus. Ta naj bi zagotavljal ugodnejše pogoje oglaševalcem, ki bi oglaševali zgolj pri njem. S tem naj bi zlorabljal monopolni položaj.

Američani prodali United Group

Medtem ko je varuh konkurence odločal o usodi prevzema televizij Pop TV in Kanal A, je njun kupec United Group dobil novega lastnika.

Ameriški finančni sklad Kohlberg Kravis Roberts (KKR), ki je več kot dve leti po različnih poteh prepričeval odločevalce, naj odobrijo prevzem, se je odločil za izstop iz lastništva največje telekomunikacijsko-medijske skupine v regiji.

Kot smo poročali, bo United Group prešel v roke britanskega sklada tveganega kapitala BC Partners, ki upravlja denar vlagateljev iz Severne Amerike in z Bližnjega vzhoda. Neuradno naj bi vrednost posla znašala 2,6 milijarde evrov.

Ne spreglejte