Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Suzana Rankov

Petek,
14. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Natisni članek

Golf Smlednik stečaj Marjan Kolar Dejan Rajbar Elements Capital York Capital Management

Petek, 14. 7. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

V tekmo za golf igrišče v Smledniku ruski bogataši in domači kupci slabih terjatev

Suzana Rankov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Golf Smlednik | Foto Golf Smlednik

Foto: Golf Smlednik

Jeseni bo potekal prvi poskus prodaje enega najbolj priljubljenih domačih golf igrišč v Smledniku, katerega lastnik je v stečaju. Zanimanje je precejšnje. V tekmo z bogatimi ruskimi interesenti se bo očitno podala tudi skupina domačih upravljalcev premoženja, ki je imela v zadnjih letih aktivno vlogo pri nakupu terjatev največjih slovenskih podjetij.

Lastnik golf igrišča z 18 luknjami in klubsko hišo, v kateri je tudi gostinski lokal, je podjetje Golf projekti v stečaju. Zaradi neporavnanih dolgov je stečaj podjetja, ki so mu državni revizorji očitali tudi nepravilno porabo evropskih sredstev, pred meseci zahtevala ruska Sberbank. Stečajni postopek se je začel februarja letos.

Ruska Sberbank ima ključno besedo v stečaju

Po besedah stečajnega upravitelja Tomaža Čada so trenutno šele v fazi preizkušanja terjatev. Vseh prijavljenih terjatev je bilo za okoli 20 milijonov evrov, od tega je 12 milijonov evrov priznanih. S približno osmimi milijoni evrov terjatev je največji ločitveni upnik Sberbank. 

Čad predvideva, da bi lahko bil končni seznam terjatev znan konec avgusta, takoj po koncu sodnih počitnic pa bo sodišču predlagal prodajo. Javni razpis bi lahko bil objavljen pozno jeseni. 

Mogoča tudi prodaja zgolj dejavnosti delujočega igrišča

Po besedah stečajnega upravitelja se še niso odločili za način prodaje, torej ali bodo prodajali podjetje, premoženje ali dejavnost. "V cenitvah smo posebej ocenili vrednost nepremičnega in posebej premičnega premoženja. Delamo pa še cenitev, koliko je vrednost delujočega igrišča. Odprta je namreč tudi možnost, da bi prodali samo dejavnost," je pojasnil Čad, ki poudarja, da bo pomembno besedo imela Sberbanka kot največji ločitveni upnik. 

Golf Smlednik | Foto: Golf Smlednik Foto: Golf Smlednik Podjejte Golf projekti v stečaju ima tri najemnike, s katerimi je mogoče v primeru prodaje zlahka prekiniti najemno razmerje: najemnika gostinskega lokala, trgovine z golf opremo in igrišča. 

Kdo se skriva za trenutnim najemnikom igrišča?

Zanimiv je predvsem najemnik igrišča s premičnim premoženjem, ki je namenjeno vzdrževanju in uporabi golf igrišča. Gre za podjetje StudioPro M&A, katerega lastnik in direktor je Marjan Kolar. Enoletna najemna pogodba je bila s stečajnim upraviteljem podpisana konec marca letos. Kot je razvidno iz javno objavljenih podatkov, mesečna najemnina znaša štiri tisoč evrov, za varščino pa so plačali 12 tisoč evrov. 

Informacij, da pri tem poslu ne deluje samostojno, Kolar ni niti zanikal niti potrdil, saj naj bi to bila poslovna skrivnost. Po naših informacijah naj bi bila v ozadju tega projekta tudi Aleš Škoberne in Dejan Rajbar, vodilna v investicijski družbi Elements Skladi. 

Od DZS in Save k golfu

Širši javnosti sta Škoberne in Rajbar postala znana v preteklih letih, ko sta prek ciprskega podjetja Elements Capital Partners z ameriškim skladom York Capital Management sodelovala pri nakupu terjatev DZS in Save. Več o tem si lahko preberete na: Največji kupec slabih posojil v težavah. Kaj bo s Savo in DZS?. Od nedavnega sta tudi člana upravnega odbora holdinga Sava, v katerem si York lastništvo deli z državo.

Kolarjev do zdaj največji posel je bil nakup Rimskih term.  | Foto: STA , Kolarjev do zdaj največji posel je bil nakup Rimskih term.  Foto: STA , Javnosti manj znan je Marjan Kolar. Njegovo podjetje StudioPro M&A je bilo ustanovljeno leta 2014, njegova ključna dejavnost je podjetniško in poslovno svetovanje ter pomoč pri prevzemih podjetij. Kolarjev do zdaj največji posel je bil nakup Rimskih term, katerih končni kupec je bila družba Terme Resort v lasti ruskega poslovneža Valerija Arakelova

Po besedah Marjana Kolarja so se za najem igrišča odločili zgolj zaradi ohranitve igrišča v stečajnem postopku podjetja Golf projekti. Na vprašanje, ali so zainteresirani za nakup golf igrišča, ni želel odgovoriti. 

Po naših informacijah trenutni najemniki nameravajo sodelovati tudi v prodajnem postopku, ko se bo ta začel. To naj bi bil tudi razlog za sklenitev najemnega razmerja. Medvoško golfišče naj bi, če bo cena primerna, kupovali zase in ne za morebitne druge investitorje, trdijo naši viri.

Za medvoško igrišče naj bi se zanimal tudi ruski oligarh

Za nakup golf igrišča naj bi se zanimal tudi ruski milijarder Andrej Bokarev. | Foto: Reuters Za nakup golf igrišča naj bi se zanimal tudi ruski milijarder Andrej Bokarev. Foto: Reuters Kot vse kaže, bi lahko imeli na razpisu močno konkurenco. Časnik Delo je nedavno poročal, da naj bi se po neuradnih informacijah za nakup golf igrišča v Smledniku zanimal ruski oligarh Andrej Bokarev, ki ima po ocenah revije Forbes 1,37 milijarde evrov premoženja. Kot predsednik ruske smučarske zveze je nedavno obiskal Slovenijo. 

Stečajni upravitelj Tomaž Čad o imenih interesentov ni želel govoriti, potrdil pa je, da je zanimanje precejšnje. S potencialnimi kupci trenutno ne vodijo razgovorov, saj bodo počakali na uradni prodajni postopek. 

Koga mikajo vile in hotel?

Še bolj kot golf igrišče bi lahko bili za nekatere potencialne kupce zanimivi načrti o gradnji dvajsetih lesenih vil na zgornjem delu golf igrišča. V bližini parkirišča je tudi precejšnje zemljišče, na katerem je predvidena gradnja luksuznega hotela. To zemljišče je v lasti družbe Golf Consulting v stečaju, nekoč matičnega podjetja Golf Projekti. 

Pri prodaji golf igrišča bo imela ključno besedo ruska Sberbank. | Foto: Reuters Pri prodaji golf igrišča bo imela ključno besedo ruska Sberbank. Foto: Reuters Vendar bodoči investitorji vsaj za zdaj delajo račun brez krčmarja. Postopek spremembe namembnosti, ki bi omogočil gradnjo, je na medvoški občini šele v postopku sprejemanja. Do zdaj na občini preveliki pozidavi niso bili naklonjeni. Več možnosti naj bi pri tem imel hotel, če bi ga opredelili kot športno-rekreativni objekt golf igrišča. 

Golf igrišče v Smledniku sicer velja za precej priljubljeno, po številu članov je tamkajšnji klub tretji največji v Sloveniji. Prednost tega igrišča, ki se razprostira na šestdesetih hektarjih, sta predvsem bližina Ljubljane in letališča. Golf igrišče je bilo uradno odprto leta 2009. 

Po podatkih Golf zveze Slovenije je sicer v Sloveniji trenutno aktivnih 4.800 članov golf klubov. 

Ne spreglejte