SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V smučarskih centrih zadovoljni s potekom sezone

4

termometer

V smučarskih centrih v Kranjski Gori, na Rogli, Golteh in Mariborskem Pohorju so zadovoljeni z dosedanjim potekom smučarske sezone. V Kranjski Gori imajo letos 15 odstotkov več smučarjev kot lani.

Lanska sezona na tem smučišču je bila sicer zaradi pomanjkanja naravnega snega najslabša v zadnjih 12 letih. V letošnji sezoni so v Kranjski Gori, kjer imajo trenutno okoli 130 centimetrov naravnega in kompaktnega snega, tako našteli več kot 116.000 smučarjev, od tega je 75 odstotkov domačih in 25 odstotkov tujih smučarjev. "Če bo smučarska sezona potekala do konca marca, bomo zadovoljni, upamo, da bo sezona boljša od lanske za 10 odstotkov. Zavedati se je treba, da se odraz velike gospodarske krize odraža tudi na številu obiskovalcev na slovenskih smučiščih," so še povedali v Kranjski Gori. V Unior turizmu Zreče pa navajajo, da se je zimska sezona 2012/2013 na Rogli zaradi ugodnejših vremenskih pogojev začela prej kot v lanski sezoni. Od začetka letošnje smučarske sezone so na Rogli našteli okoli 100.000 smučarjev, kar je nekoliko več kot v lanski sezoni.

Na Rogli skoraj dve tretjini domačih smučarjev

Tudi na Rogli, na kateri imajo do 1,5 metra naravnega in tehničnega snega, še vedno smuča največ slovenskih smučarjev, saj je njihov delež v celotnem kolaču smučarjev na tem smučišču 60-odstoten. Med tujimi smučarji so najpogostejši Hrvati in Madžari. Smučarska sezona na Rogli naj bi potekala do 7. aprila.

Na Mariborskem in Areškem Pohorju imajo meter naravnega in kompaktnega snega, doslej pa so našteli že več kot 60.000 obiskovalcev. Zaradi ugodnih snežnih in vremenskih razmer v letošnji sezoni so tudi v tem smučarskem centru z dosedanjim potekom smučarske sezone bistveno bolj zadovoljni kot z lansko sezono. Na smučišču prav tako prevladujejo domači smučarji, smučarsko sezono pa bodo predvidoma zaključili konec marca.

Večjega izkupička se nadejajo med počitnicami

Omenjena smučišča se nadejajo tudi večjemu izkupičku med zimskimi počitnicami, ki so letos spet razdeljene na dva tedna. Za zimske počitnice so tako pripravili posebne programe z dodatnimi ugodnostmi.

Po napovedih generalnega direktorja za turizem na gospodarskem ministrstvu Marjana Hribarja se bodo po koncu sezone sestali s slovenskimi žičničarji, predstavniki občin in turističnih zvez, pogovarjali pa se bodo o novem modelu financiranja smučarske infrastrukture. Na ministrstvu so povedali, da o podrobnostih tega modela še ne morejo govoriti, saj da še ni dokončno usklajen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin