Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 1. 2011,
16.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 26. 1. 2011, 16.28

7 let, 2 meseca

V Peku lani s padcem prodaje, v novo leto bolj optimistično

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svetovna gospodarska kriza se je v minulem letu močno odrazila v poslovanju tržiškega Peka, ki je v primerjavi z letom 2009 zabeležil 12-odstotni padec prihodkov od prodaje.

Posledica sočasnega povečanja stroškov dela in materialov je ponovna izguba iz tekočega poslovanja, ki ga bo v četrtek na seji obravnaval tudi novi nadzorni svet družbe.

Vse bolj pomembna je prilagodljiva proizvodnja Kot je pojasnila predsednica uprave Peka Marta Gorjup Brejc, so v minulem letu pričakovali vpliv krize na prodajo obutve predvsem zaradi zmanjševanja kupne moči prebivalstva, višjih izdatkov za nujne življenjske potrebščine in višje stopnje brezposelnosti. Opažajo tudi znatno zmanjšanje prodaje v času sezonskih razprodaj. Zimska sezona je vse krajša in vse bolj pomembna je prilagodljiva proizvodnja.

Zaprli so šest trgovin V Sloveniji je matično podjetje v maloprodajni mreži v minulem letu doseglo 13,6 milijona evrov prihodkov, leta 2009 pa 15,5 milijona evrov. V tem upadu se odraža tudi zaprtje dodatnih šestih nerentabilnih trgovin. Navkljub krizi pa je Peko lani 420.000 evrov namenil za investicije v razvoj in prenovo nekaterih trgovin in letos bo s temi investicijami nadaljeval ter prenovil še zadnje neprenovljene trgovine.

Izvozili so za 5,4 milijona evrov obutve

V Peku so v letu 2010 izvozili za 5,4 milijona evrov obutve, leto poprej pa za 6,5 milijona evrov. Na pomembnem nemškem tržišču se je prodaja zmanjšala za šest odstotkov, pohvali pa se Peko lahko s kar 41-odstotno rastjo prodaje v Veliki Britaniji, vendar je na tem trgu tržiški proizvajalec obutve premajhen, da bi lahko nadomestil izpad na drugih trgih, zlasti v vzhodnoevropskih državah.

Izguba naj bi znašala okrog 4 milijone evrov Končne bilance za leto 2010 Gorjup Brejčeva še nima, saj se ukvarjajo z vrednostjo posameznih postavk in ugotavljajo, da so Pekove nepremičnine nekoliko podcenjene. "Na osnovi cenitve bomo tudi to verjetno na novo preračunali, kar bo vplivalo na rezultat. Tako da bo lahko končni izid bistveno boljši kot v letu 2009, vendar ne iz tekočega poslovanja," je pojasnila. O višini izgube še ne želi govoriti, po neuradnih podatkih pa naj bi se gibala okoli štiri milijone evrov.

Se obeta zamenjava vodstva? Končni izid bo znan marca, že v četrtek pa bodo poslovanje v minulem letu obravnavali novi nadzorniki pod vodstvom Roberta Lična. Nadzornemu svetu bo Gorjup Brejčeva, ki so ji bivši nadzorniki očitali omejen vpogled v dokumente, posredovala tudi vso razpoložljivo dokumentacijo o poslovanju podjetja. Ni pa predvideno, da bi nadzorniki odločali o morebitni menjavi v vodstvu podjetja.

Bo leto 2011 boljše?

Prva dama Peka v letu 2011 pričakuje boljši izid, saj so v minulem letu stroškovno stran dodatno obremenili povečanje zajamčene plače, pri čemer je Peko lani s plačili davkov in prispevkov za prek 400 zaposlenih v državno blagajno prispeval skoraj 1,9 milijona evrov. Letos se bodo zaradi združitve PGP in PGP Inde fiksni stroški znižali in če bo prodaja obutve ostala na isti ravni, potem bi bilo leto lahko relativno dobro.

Bo Peko prevzel tržni delež že propadlih podjetij? "V kolikor pa bo kupna moč še dalje padala in se bodo še naprej povečevali življenjski stroški in število brezposelnih, potem ne moremo biti preveč optimistični," je priznala Gorjup Brejčeva, ki velikega oživljanja po recesiji letos sicer še ne pričakuje, načrtuje pa, da bi Peko lahko prevzel del tržnega deleža tistih tujih podjetij, ki so zaradi krize že propadla.

Dosedanja vlaganja v integralni informacijski sistem v hčerinskih podjetjih, stabiliziranje situacije v Bosni in Srbiji ter povečanje proizvodnje zgornjih delov obutve v Indiji, kjer je cena dela bistveno nižja kot v katerikoli evropski državi, se bodo pozitivno odrazila v poslovanju, je še dodala predsednica uprave Peka.

Ne spreglejte