Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 8. 2013,
6.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 23. 8. 2013, 6.49

7 let, 2 meseca

V Ljubljani večje število turistov, a ti porabijo manj (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Med tiste regije in destinacije, ki so lahko najbolj zadovoljne z letošnjo turistično sezono, prav zagotovo spada Ljubljana, v primerjavi z lani so ustvarili za sedem odstotkov več prenočitev.

"To je imeniten rezultat, ki pa žal ne odraža siceršnje ekonomske slike ljubljanskega turističnega gospodarstva, ki je slabša od lanske," pravi Barbara Vajda, direktorica Turizma Ljubljana. "Povprečna poraba turista, ki v Ljubljani prespi, se je s 147 evrov v letu 2008 znižala na 125 evrov v letu 2013, kar je posledica spremenjene kupne moči in tudi cen, te so se, vsaj kar zadeva nastanitve, v povprečju nekoliko znižale," še dodaja Vajda.

V Ljubljani je med tujimi gosti kar 96 odstotkov takšnih, ki v našem glavnem mestu tudi prespijo. Največ je Italijanov, sledijo pa Nemci, Kitajci, Britanci, Francozi in Avstrijci.

Maribor: Po koncu EPK manj turistov V Mariboru in na Pohorju so julija letos našteli za 20 odstotkov manj prenočitev kot v istem obdobju lani, ko je bil Maribor evropska prestolnica kulture. "Kljub negativnemu predznaku pa moramo biti glede na okoliščine z letošnjo sezono zadovoljni, saj dosegamo primerljive rezultate z zelo uspešnim letom 2011," pravijo na Zavodu za turizem Maribor. Med tujimi gosti je štajerska prestolnica sicer najbolj privlačna za turiste iz Avstrije, Nemčije, Belgije, Italije in Nizozemske.

Celje: manj v središču mesta, več na Starem gradu Iz tretjega največjega slovenskega mesta, Celja, pa poročajo, da so opazili rahel upad obiska turistov, kar si na Zavodu Celeia razlagajo s tem, da v središču mesta izvajajo prenovitvena dela. So pa zato zelo zadovoljni z obiskom ene od največjih znamenitosti v mestu, Starega gradu (ki je prav tako doživel temeljito prenovo v zadnjih letih), tega je junija in julija letos obiskalo več kot 10 tisoč ljudi.

Obala: vedno več Rusov V hotelih občine Piran opažajo upad italijanskih gostov (5‒10 odstotkov), ki jih je sicer še vedno največ, zato pa je bilo za 21 odstotkov več Rusov, ti so za Avstrijci in Nemci na četrtem mestu, so nam sporočili iz Turističnega združenja Portorož.

Kranjska Gora še vedno zanimiva za Britance, manj za Italijane "V letošnji poletni sezoni je Kranjsko Goro obiskalo za kakšnih pet odstotkov več gostov, ti pa so bivali krajši čas, za prav toliko pa se je zmanjšalo število prenočitev domačih gostov," pravi Mirjam Žerjav, direktorica tamkajšnjega LTO. Med tujci so Britanci še vedno najbolj številni, sledijo jim Italijani, ki jih je nekaj manj, Nemci, Belgijci, Nizozemci in Izraelci.

Zdravilišča: manj zunajpenzionske porabe Pregled poletnega stanja v večjih slovenskih zdraviliščih bi si pravzaprav zaslužil, da bi z njim članek začeli, saj termalna središča še vedno pripomorejo največ k skupnemu slovenskemu turističnemu kolaču. Iz Term Krka in Save Turizma (pod njihovim okriljem so vsa večja pomurska zdravilišča in tudi ptujske terme) ter Term Olimia poročajo o povečanem, iz Term Zreč pa celo o rekordnem obisku julija v primerjavi z lanskim letom. Zato pa v Podčetrtku, Laškem (tam je precej manj italijanskih, a več belgijskih gostov), na Dobrni in v Zrečah ugotavljajo, da je zunajpenzionska poraba slabša kot lani.

Ne spreglejte