SiolNET. Posel danes Novice
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Hitu spet vre, po grožnji s stavko na izhodnih vratih prvi finančnik

1,43

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

V Hitu, nekdanjem igralniškem velikanu, je spet burno. Zaradi sporov naj bi upravo zapustil finančnik Zvonko Šuler, država pa bo očitno že letos začela prodajati svoj delež v Hitu. 

Slabo leto dni po tem, ko je vodenje Hita prevzel Janez Mlakar, se bo v vodstvu nekdanjega igralniškega velikana očitno zgodila nova sprememba. 

Po naših informacijah namreč iz uprave odhaja Zvonko Šuler, ki je bil odgovoren za finance. "Dokler pogovori niso na ravni dogovora, ne morem ničesar komentirati," je za Siol.net dejal predsednik nadzornega sveta Hita Marjan Pintar

Šuler je ob delavskem direktorju Marjanu Zaharju edini član uprave, ki je v Hitu dlje kot leto dni. Vodenje sektorja financ v Hitu je Šuler prvič prevzel že leta 1996, ko je generalni direktor družbe postal Silvan Križman

Spori v upravi 

V začetku lanskega leta je Šuler po predčasnem odhodu predsednika uprave Dimitrija Picige nekaj mesecev celo predsedoval upravi. To obdobje so zaznamovali kadrovski spopadi, ki so zavlekli imenovanje nove uprave. 

Hit, igralništvo, ruleta | Foto: STA Foto: STA Spomnimo, po več tednih zakulisnih bojev je Mlakar s pomočjo podpore vladajoče Stranke modernega centra (SMC) premagal preostale kandidate. Njegovo imenovanje je sprožilo val nezadovoljstva v Novi Gorici, kjer so mu očitali pomanjkanje izkušenj v igralništvu in turizmu.

Tudi po imenovanju uprave se razmere v družbi niso umirile. Z obema članoma uprave, Mlakarjem in Tevžem Korentom, naj bi bil Šuler že nekaj časa v sporu. 

Vse to se dogaja v času, ko je Hit pred privatizacijo. Vlada je namreč konec lanskega leta potrdila letni načrt upravljanja kapitalskih naložb v letu 2018, ki je na seznam za prodajo uvrstil tudi dvajsetodstotni lastniški delež države v Hitu.

To je storila kljub temu, da morajo imeti država in lokalne skupnosti po zakonu o igrah na srečo skupaj v lasti najmanj 51 odstotkov navadnih delnic igralniških družb.

Grožnja s stavko in neuresničeni cilji

Decembra lani so zaposleni v Hitu zahtevali višje plače in izplačilo božičnice, pri tem pa grozili s stavko. Tik pred božičnimi prazniki se je uprava s sindikati dogovorila o izplačilu 425 evrov bruto božičnice na zaposlenega. Prvotno je vodstvo zaposlenim ponudilo božičnico v višini 300 evrov bruto.

Čez teden dni se bo prvič v letu 2018 sestal nadzorni svet Hita, obravnaval pa bo prvo oceno poslovanja. 

Po objavi članka so iz Hita sporočili, da so v enajstih mesecih minulega leta ustvarili za 134,5 milijonov evrov prihodkov od iger na srečo, kar je 4,5 odstotka več kot v istem obdobju leta 2016.

"Celotna bruto realizacija je v tem obdobju znašala 158,4 milijona evrov, torej 5,9 odstotka več glede na isto obdobje 2016. Prve ocene skupne bruto realizacije družbe Hit v preteklem poslovnem letu kažejo, da je ta presegla tako načrtovane vrednosti kot tudi tiste dosežene v letu 2016," so pojasnili v Hitu.

V nadzornem svetu Hita od julija lani ob Pintarju, predstavniku Mestne občine Nova Gorica, sedijo še Irma Frelih, Vasja Medvešček (obe predstavljata državo) in Gregor Bajraktarević (Kad).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin