Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2013,
13.21

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

banke sanacija GZS

Sreda, 24. 7. 2013, 13.21

8 mesecev, 1 teden

V GZS-ju razočarani nad prepočasno sanacijo bank!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V največjih težavah so mala in mikro podjetja, ki so v Sloveniji tudi najbolj zadolžena in težko pridobijo kapital.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) opozarjajo, da so razmere v domačem bančnem sistemu vse slabše in vse bolj resne, ukrepi za sanacijo bank pa neustrezni. Kot je danes znova ponovil prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič, sanacija bančnega sistema poteka prepočasi. Zniževanje bonitetnih ocen, neustrezni donosi podjetij, velik delež slabih terjatev bank in naraščajoči proračunski primanjkljaj – vse to pomembno vpliva na vse slabše kreditiranje podjetij in predstavlja eno poglavitnih težav domačega gospodarstva. "Vse več podjetij ima težave s financiranjem svoje dejavnosti, najbolj pa so zadolžena mikro in mala podjetja," opozarja predsednik GZS-ja Samo Hribar Milič. V podjetjih vse težje pokrivajo financiranje svojih dejavnosti Podjetja se sesuvajo, še poudarja Samo Hribar Milič . Vse več tudi dobrih podjetij mora nujno najemati posojila po precej dražji obrestni meri, kot jih najemajo tuja konkurenčna podjetja. V Gospodarski zbornici opozarjajo tudi, da številna podjetja priznavajo, da s svojim obsegom in kakovostjo poslovanja ne morejo več pokriti niti virov financiranja pod tržnimi pogoji, ki jih ponujajo domače banke.

Podjetje RSG Kapital priložnost za visokotehnološka mikro in mala podjetja Možnost za financiranje mikro in malih visokotehnoloških podjetij ponuja RSG Kapital. Kot je danes povedal njegov direktor Jure Mikuž, je podjetje leta 2006 ustanovila Gospodarska zbornica Slovenije, leta 2008 so k sodelovanju pritegnili devet zasebnih naložbenikov, danes pa podjetje upravlja okoli 18,5 milijona evrov kapitala, ki je namenjen naložbam v tehnološka podjetja z visoko dodano vrednostjo, ki poslujejo na svetovnih trgih. "Naša vloga je poskušati zapolniti kapitalsko vrzel, ko ustanovitelji visokotehnoloških podjetij ne morejo več financirati dejavnosti iz lastnih virov," poudarja Jure Mikuž. Letno v RSG Kapitalu "pretresejo" od 200 do 250 podjetij, financirajo od dve do tri, do zdaj so izvedli deset naložb, v lastniškem portfelju pa imajo osem podjetij. Hribar Milič: Ni res, da se je treba bati trojke, bati se moramo, da ne bodo pravočasno sprejeti potrebni ukrepi Samo Hribar Milič opozarja, da ni res, da bo trojka vse rešila in da se je trojke treba bati. Bati se moramo zlasti tega, da pravočasno ne sprejmemo vseh potrebnih ukrepov, s katerimi bi zagotovili večjo konkurenčnost gospodarstva, vzdržnost javnega sektorja in podporo prepotrebnim reformam. Sanacija bančnega sistema in rešitev kreditnega krča sta samo del naše domače naloge, je prepričan predsednik Gospodarske zbornice Slovenije.

Na Gospodarski zbornici pripravljajo predlog ukrepov za izhod iz krize, ki bo konec avgusta predstavljen premierki V GZS-ju v skladu z dogovorom med delodajalskimi organizacijami pripravljajo predlog ukrepov za izhod iz krize, ki ga bodo konec avgusta predstavili predsednici vlade Alenki Bratušek, še prej, 6. avgusta, pa na javni tribuni, na kateri bodo sodelovali tudi številni slovenski gospodarstveniki. Med gospodarskimi podjetji po besedah Sama Hribarja Miliča teče tudi zelo široka anketa o pričakovanjih gospodarstva, ki bo dala odgovore na vprašanji, kaj podjetja v prihodnjih mesecih pričakujejo od vlade in kateri so tisti ukrepi, ki bi slovensko gospodarstvo potegnilo iz krize.

Ne spreglejte