Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 3. 2012,
14.13

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 17. 3. 2012, 14.13

7 let, 2 meseca

V Gorici postavitev temeljnega kamna podjetja Pipistrel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tik ob letališču na Rojcah v Gorici so slovesno položili temeljni kamen za novo tovarno slovenskega proizvajalca vrhunskih lahkih letal Pipistrel.

V odsotnosti prvega moža podjetja Iva Boscarola so novo pridobitev za Goriško pozdravili predsednik dežele Furlanije Julijske krajine (FJK) Renzo Tondo in lokalni politiki.

Naložba bo znašala sedem milijonov evrov Boscarola na gradbišče ob letališču na Rojcah ni bilo, ker je poslovno v tujini, prišli pa so najvišji predstavniki deželne uprave FJK s predsednikom Tondom, ki je tudi položil temeljni kamen za novo tovarno ajdovskega Pipistrela, v kateri bodo na 10.000 kvadratnih metrih pokritih površin izdelovali novo štirisedežno letalo Panthera.

Razvojni inženir Pipistrela Tine Tomažič, ki je s sodelavci zastopal podjetje in Boscarola, je povedal, da bo naložba za nove proizvodne obrate na letališču znašala sedem milijonov evrov, na leto pa naj bi v tovarni izdelali od 150 do 200 letal Panthera. Zaposlitev naj bi v novih prostorih, ki bodo dograjeni v dveh letih, dobilo od 100 do 200 ljudi.

Letala bodo prodajali tudi na ameriškem tržišču Eden izmed razlogov za odločitev Pipistrela za gradnjo novih proizvodnih prostorov v Gorici je bila pogodba o varnosti letalskega prometa, ki jo ima Italija sklenjeno z ZDA in bo ajdovskemu podjetju omogočila prodajo letal tudi na velikem ameriškem tržišču. Kot je Boscarol povedal že pred časom, se na Ajdovskem njegovo podjetje zaradi pomanjkanja zazidljivih površin ne more več širiti.

"Pipistrel ne beži iz Slovenije" Tomažič je poudaril tudi, da Pipistrel ne "beži" iz Slovenije, saj v državi ne opušča nobenega programa. Na Goriškem namerava sicer podjetje oživiti zapuščeno goriško letališče na Rojcah.

"Edina prihodnost za industrijo je v veliki specializaciji" Navzoče je v imenu Pipistrela na slovesnosti pozdravil projektni menedžer podjetja Adriano Ceccherini, ki se je zahvalil vsem, ki so pripomogli, da je prišlo do realizacije načrta in začetka gradnje proizvodnih prostorov.

Predsednik dežele FJK Tondo je v nagovoru pozdravil "slovenske prijatelje, ki prihajajo na goriško letališče na Rojcah z vrhunsko tehnologijo in z odličnim znanjem". Dodal je, da se deželna uprava FJK zavzema za vse večje sodelovanje na in ob nekdanji državni meji med Slovenijo in Italijo. Kot je tudi večkrat poudaril, je edina prihodnost za industrijo v veliki specializaciji in odličnosti.

"To je industrija odličnosti in vrhunskih" Županja Sovodenj ob Soči Alenka Florenin, pod upravo katere spada zemljišče, na katerem bo zgrajena nova tovarna, se je spomnila bratov Rusjan, ki sta prav na letališču na Rojcah opravila prve vzlete z letalom Eda. "Brata Rusjan sta sanjala letenje in danes se te sanje nadaljujejo s položitvijo temeljnega kamna za letalsko podjetje Pipistrel," je dejala.

Goriški župan Ettore Romoli, pod čigar administrativno upravo spada goriško letališče, pa se je Floreninovi zahvalil za zgledno sodelovanje med občinama in toplo pozdravil prihod Pipistrela, saj bo to po njegovem mnenju pomenilo "nov zagon za vso Goriško". Dodal je, da nameravajo na letališču na Rojcah v prihodnosti zgraditi letalsko središče, v katerem bo imelo svoj sedež poleg Pipistrela tudi podjetje, ki bo gradilo helikopterje.

Vse dobro je slovenskemu podjetju zaželel tudi predsednik goriške pokrajinske uprave Enrico Gherghetta, medtem ko je goriška prefektinja Maria Augusta Marrosu pohvalila Pipistrel, ki ga je že obiskala: "To je industrija odličnosti in vrhunskih dosežkov, v tem je tudi prihodnost EU in naše Gorice."

Temeljni kamen novega Pipistrelovega podjetja je blagoslovil sovodenjski župnik Karel Bolčina, medtem ko je Slovenijo na slovesnosti zastopala generalna konzulka Slovenije v Trstu Vlasta Valenčič Pelikan. Navzočih je bilo tudi več slovenskih in italijanskih obmejnih županov.

Ne spreglejte