Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 2. 2014,
17.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

inflacija BDP gospodarska rast

Torek, 25. 2. 2014, 17.18

7 let, 2 meseca

V EU zmerna krepitev rasti, poziv k nadaljevanju reform

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropsko gospodarstvo bo še naprej okrevalo, obeta se zmerna krepitev rasti, je napovedala Evropska komisija. Območju evra je za letos napovedala 1,2-odstotno rast, celotni EU 1,5-odstotno.

Za prihodnje leto komisija območju evra napoveduje 1,8-odstotno rast in celotni EU dvoodstotno. "Po vrnitvi rasti sredi lanskega leta se okrevanje nadaljuje. Krepitev notranjega povpraševanja v tem letu bi morala zagotoviti bolj uravnoteženo in vzdržno rast," je ocenil komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn.

Grčija prvič po letu 1948 beleži presežek v tekočem računu Gospodarska dejavnost se je po njegovih besedah začela krepiti tudi v ranljivih državah – Grčiji, Španiji in na Portugalskem – in po pričakovanjih se bo ta trend še nadaljeval. Grčija prvič po letu 1948 beleži presežek v tekočem računu.

V Bruslju pozivajo k nadaljevanju gospodarskih reform "Najhujša kriza je morda zdaj za nami, a to ni razlog za počitek, saj je okrevanje še vedno skromno. Za krepkejše okrevanje in delovna mesta moramo nadaljevati gospodarske reforme," je opozoril komisar. Ponovna izguba zaupanja, ki bi lahko sledila ustavitvi reform na nacionalni ali evropski ravni, je namreč po oceni komisije največje tveganje za obete glede rasti.

Komisija je tako izboljšala prejšnjo, novembrsko gospodarsko napoved, ko je območju evra za letos napovedala 1,1-odstotno, v letu 2015 pa 1,7-odstotno rast, EU pa 1,4-odstotno oziroma 1,9-odstotno rast.

Brezposelnost je visoka, obeti so pozitivni Brezposelnost ostaja visoka, a naj bi se od letos zniževala. Območju evra Bruselj za letos napoveduje 12-odstotno brezposelnost, za leto 2015 11,7-odstotno, celotni EU pa letos 10,7-odstotno, v letu 2015 pa 10,4-odstotno.

Razlike so ogromne Razlike med članicami ostajajo zelo velike. Medtem ko bo brezposelnost v Grčiji in Španiji letos še vedno okoli 26-odstotna, prihodnje leto pa okoli 24-odstotna, bo Avstrija letos beležila 4,8-odstotno, Nemčija pa 5,2-odstotno brezposelnost.

Slika javnih financ se še naprej izboljšuje. Javnofinančni primanjkljaji naj bi se še naprej zmanjševali. Letos naj bi se zmanjšali na 2,7 odstotka BDP v EU in na 2,6 odstotka BDP v območju evra. A Francija in Španija po bruseljski napovedi ne bosta uresničili ciljev v okviru postopka za odpravo presežnega primanjkljaja. Francoski primanjkljaj naj bi v prihodnjem letu znašal 3,9 odstotka BDP, španski pa celo 6,5 odstotka BDP. Delež javnega dolga v BDP naj bi letos dosegel skoraj 90 odstotkov v EU in 96 odstotkov v območju evra, v prihodnjem letu pa naj bi se tako v evrskem območju kot v celotni Uniji nekoliko znižal.

Tveganje deflacije ni zelo veliko Več pozornosti kot javnim financam je Rehn ob predstavitvi napovedi tokrat namenil nizki inflaciji, ki lahko oteži okrevanje, a tveganje deflacije po komisarjevem mnenju ni zelo veliko. Letos bo po pričakovanjih prevladovala nizka inflacija potrošniških cen, ki bo v EU 1,2-odstotna. V letu 2015, ko bo rast dobila več zagona, pa naj bi se zvišala za približno 0,25 odstotne točke.

Pogoji financiranja so v povprečju razmeroma ugodni, vendar so med članicami in podjetji razlike še vedno velike. Naložbe so kljub temu spet začele rasti in bodo po pričakovanjih dobile nov zagon, do neke mere tudi v gradbenem sektorju, še ugotavlja komisija.

Ne spreglejte