Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 1. 2011,
20.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 26. 1. 2011, 20.27

7 let, 2 meseca

V Davosu o prenosu moči z zahodnih na hitro razvijajoča se gospodarstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kot enega največjih izzivov letošnjega Davosa je izpostavljen vse hitrejši prenos moči s tradicionalnih zahodnih gospodarskih velesil na hitro razvijajoče se trge v Aziji in Latinski Ameriki.

V tem trenutku se zahodna gospodarstva upočasnjujejo, rastejo pa razvijajoči se trgi, je izpostavil prvi mož indijskega informacijskotehnološkega giganta Wipro Azim Premji. "Spreminja se razmerje moči. V naslednjih desetih letih bo gospodarstvo razvijajočih se trgov enako ali nekoliko večje od ameriškega," je prepričan.

Namestnik predsednika kitajske centralne banke Zhu Min meni, da okrevanje svetovnega gospodarstva še vedno najbolj spodbujata azijska giganta Indija in Kitajska. "Kitajska bo leto verjetno zaključila z devetodstotno, Indija pa z osemodstotno gospodarsko rastjo," je poudaril.

"To je desetletje Latinske Amerike in Brazilije"

Izvršni direktor ene največjih oglaševalskih družb na svetu, britanskega WPP, Martin Sorrell pa je opozoril tudi na druge vzhajajoče zvezde najhitreje razvijajočih se trgov. "To je desetletje Latinske Amerike in Brazilije. Azija pa nista samo Indija in Kitajska, pač pa so tu tudi Pakistan, Bangladeš in Tajska," je dodal.

Letošnji posvet predstavnikov svetovne politične in gospodarske elite v mondenem švicarskem zimskošportnem središču Davos poteka v znamenju iskanja odgovorov na izzive nove globalne realnosti po finančni in gospodarski krizi. Zasedanje je v spremstvu močne vladne delegacije vendarle odprl ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, čeprav je po ponedeljkovem terorističnem napadu na moskovskem letališču Domodedovo prihod v Švico sprva nameraval izpustiti.

"Želimo si hitrega okrevanja gospodarske rasti po gospodarsko-finančni krizi"

Medvedev je zaradi bombnega napada v Moskvi moral večino obveznosti odpovedati. Vendar je potrdil sodelovanje na srečanju, saj meni, da je to odlična priložnost za iskanje novih investicij. "Želimo si hitrega okrevanja gospodarske rasti po gospodarsko-finančni krizi," je dejal.

Pet največjih izzivov ... Najuglednejši predstavniki s političnega, gospodarskega, akademskega in civilnodružbenega področja so kot pet največjih izzivov navedli premike gospodarske moči od razvitih k hitro rastočim državam, ki jih je kriza močno pospešila, nadaljnjo eksplozivno rast svetovnega prebivalstva, številne negotovosti glede globalnega gospodarskega okrevanja, poglabljanje neenakosti med državami in znotraj držav ter vprašanje omejenosti naravnih virov, ki predstavlja resno grožnjo stabilnosti.

Svoj prihod je napovedalo tudi 35 šefov držav in vlad

Med okoli 2500 udeleženci iz poslovnega in političnega sveta, civilne družbe in sveta zabave, ki naj bi se do konca tedna mudili v Davosu, je svoj prihod napovedalo tudi 35 šefov držav in vlad. Za varnost udeležencev naj bi skrbelo okoli 5000 vojakov in policistov.

Ne spreglejte