SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V bankah gre na slabše, trg dela ostaja šibak

4

termometer

Razmere na trgu dela se v zadnjih dveh mesecih niso bistveno spremenile in ostajajo precej slabše kot lani. Dodatno se poslabšujejo razmere v bančnem sistemu, ugotavlja Umar.

Po ugotovitvah Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) so višji kot na začetku leta le izvoz in opravljena gradbena dela, drugi kazalniki gospodarske aktivnosti stagnirajo.

Umar v novi številki publikacije Ekonomsko ogledalo ugotavlja, da so avgustovske vrednosti kazalnikov izvoza in opravljenih del v gradbeništvu opazno višje kot na začetku leta. Medtem vrednosti proizvodnje predelovalnih dejavnosti in prihodek v trgovini na drobno stagnirajo in so v prvih osmih mesecih nižje kot pred letom dni.

Skoraj 10 odstotkov več brezposelnih kot lani Razmere na trgu dela se v zadnjih dveh mesecih niso bistveno spremenile in ostajajo precej slabše kot lani. Delovno aktivnih je precej manj kot lani, v evidenco brezposelnih je bilo v prvih devetih mesecih letos prijavljenih 9,6 odstotka več oseb kot v enakem obdobju lani.

Pri prilivih v brezposelnost izstopa znatno povečan priliv iskalcev prve zaposlitve in brezposelnih zaradi prenehanja pogodbe za določen čas, med odlivi iz brezposelnosti pa povečano vključevanje v programe aktivne politike zaposlovanja, ki pomenijo zaposlitev, in manj črtanja iz evidence zaradi kršitev obveznosti.

Nižja bruto plača Povprečna bruto plača je bila v prvih osmih mesecih nižja kot v enakem obdobju lani, predvsem zaradi nižjih plač v državni upravi.

Slabše razmere v bančništvu Razmere v slovenskem bančnem sistemu se še naprej poslabšujejo. Obseg posojil domačih nebančnih sektorjev je letos precej nižji kot lani, kar na uradu povezujejo "z omejitvami pri virih financiranja in tudi manjšim povpraševanjem visoko zadolženih podjetij".

Likvidnostni pritiski na slovenski bančni sistem ostajajo visoki. Slabih terjatev je bilo konec avgusta že za skoraj osem milijard evrov, njihov delež pa je predstavljal že 17,1 odstotka celotne izpostavljenosti bančnega sistema. Rezervacije in oslabitve so se v prvih treh četrtletjih v primerjavi z enakim obdobjem lani povečale za petino.

V evroobmočju izboljšanje Medtem se v evroobmočju nadaljuje počasno izboljševanje gospodarskih razmer. Obseg industrijske proizvodnje predelovalnih dejavnosti in nova naročila so se avgusta povišali. Nadaljevalo se je zviševanje prihodkov v trgovini na drobno in obsega opravljenih del v gradbeništvu, prav tako tudi kazalniki razpoloženja še naprej kažejo na izboljšanje gospodarske aktivnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin