SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uprava Luke in žerjavisti še brez dogovora

4

termometer

 | Foto:
Šesti dan stavke članov sindikata žerjavistov v Luki Koper ni prinesel dogovora med upravo in stavkajočimi. Čeprav so nekoliko zbližali stališča, ostajajo nerešene osrednje zahteve stavkajočih.

Zato pa je predsedniku uprave Luke Gregorju Veselku, ki se je že v torek ponudil kot mediator, uspelo k isti mizi pripeljati delavce podpogodbenike in njihove delodajalce. Žerjavisti nasprotujejo novemu sistemu dela Kot je po koncu sredinih pogajanj povedal predstavnik sindikata žerjavistov Mladen Jovičič, ostajata odprti vprašanji varnosti pri delu in novega sistema dela, ki mu žerjavisti nasprotujejo. Začasen sistem skrajšuje odmor med delom Žerjavisti poleg večje varnosti na delovnem mestu nasprotujejo tudi novemu, začasnemu sistemu dela, ki jim skrajšuje odmor med delom na žerjavih. Uprava nov sistem dela ocenjuje kot nujnega zaradi večjega pretovora, pri tem pa poudarja, da gre za začasen ukrep, na račun katerega so žerjavisti dodatno nagrajeni.

Za skoraj milijon evrov izpada dohodkov

Veselko pa je v izjavi medijem povedal, da je neposredni izpad prihodkov zaradi stavke od prejšnjega petka narasel na 950.000 evrov. Ob tem je prvi mož Luke sicer ponovil, da se razmere v pristanišču z izjemo kontejnerskega terminala normalizirajo.

Luka Koper v vlogi mediatorja Je pa Veselko osebno pristopil do protestnikov iz vrst podpogodbenih delavcev Luke - ti so se v spontanem protestu že od sobote pridružili stavkajočim članom sindikata žerjavistov - in jih prepričal, da so skupaj s svojimi delodajalci sedli za pogajalsko mizo, kjer Luka Koper igra vlogo mediatorja.

Odziv na vabilo k pogovorom je bil pozitiven tudi na strani delodajalcev, saj se jih je večina t.j. okoli 40 udeležilo sestanka, je ocenil Veselko, naslednje srečanje med stranema pa bo sledil že v četrtek.

O možnosti pripravi neke vrste kolektivne pogodbe tudi za delavce podpogodbenike, za kar so se v preteklih dneh zavzeli sindikati, je za zdaj prezgodaj govoriti, je poudaril Veselko. Ponovno pa je opozoril, da Luka ne more posegati v delovno-pravna razmerja med temi delavci in njihovimi delodajalci.

Predstavnik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev Predrag Topič je sicer pred srečanjem dejal, da so delavci veseli, ker jih je sprejel predsednik uprave, ob tem pa poudaril, da so tudi nezadovoljni, ker so morali šest dni čakati na odziv vodstva.

Brez dogovora in krovne pogodbe ne bodo odstopili od protesta Brez dogovora in krovne pogodbe, ki bi jim zagotovila minimalno varnost, delavci ne bodo odstopili od protesta, je poudaril Topič.

Nadzorni svet se bo sestal že jutri Medtem so nadzorniki Luke za petek napovedano sejo prestavili na četrtek. Kot je povedal predsednik nadzornega sveta, bo edina točka dnevnega reda srečanja poročanje o stavki, več informacij o stališču nadzornega sveta do stavke pa ni želel podati.

Türk: Ni opravičila za neenak položaj delavcev Medtem ko iz vlade uradnih stališč glede razmer v Luki ni bilo še slišati - Luka je sicer v večinski državni lasti - se je oglasil predsednik republike Danilo Türk. Ta rešitev za stanje v Luki vidi v "takojšnjem dogovoru med predstavniki delodajalcev in delavcev, s katerim bi poiskali najboljšo rešitev nastalih nesporazumov v okviru zakonov in kolektivne pogodbe". Meni tudi, da ni opravičila za neenak položaj delavcev podizvajalcev in zaposlenih v luki.

Kot je predsednik navedel v pisnem sporočilu, stavko žerjavistov v Luki Koper in njene ekonomske in druge posledice pozorno spremlja. Türk tudi meni, da bi morala uprava Luke Koper s podizvajalci sklepati takšne pogodbe, ki ne bodo ustvarjale plačnih anomalij in postavljale najemnih delavcev v neenakopraven položaj.

Dogajanje v edinem slovenskem pristanišču spremljajo tudi lokalni politiki. Zaskrbljenost nad dogajanjem v Luki so tako izrazili tudi v koprskem SDS, kjer podpirajo pogajanja in čim hitrejši dogovor med vodstvom in stavkajočimi.

Juri: Uprava naj prekliče odpovedi pogodb Poslanec Zares Franco Juri, ki sicer pozdravlja odločitev predsednika uprave Veselka, da vstopi kot mediator v spor med delavci podpogodbeniki in njihovimi delodajalci, pa je upravo pozval, naj takoj prekliče odpovedi pogodb 23 članom stavkovnega odbora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin