Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 11. 2011,
17.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

banka

Ponedeljek, 14. 11. 2011, 17.05

7 let, 2 meseca

Unicredit zaradi slabitev naložb z velikansko izgubo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Italijanska bančna skupina Unicredit, ki je prisotna tudi v Sloveniji, je v letošnjem tretjem četrtletju zaradi obsežnih slabitev naložb pridelala izgubo v višini 10,6 milijarde evrov.

Upravni odbor je potrdil tudi strategijo banke do leta 2015, ki med drugim predvideva dokapitalizacijo v višini 7,5 milijarde evrov.

Dobiček iz poslovanja za 27 odstotkov manjši kot v prejšnjem četrtletju Poslovanje banke so v tretjem četrtletju močno prizadele slabitve. Največja je bila na račun dobrega imena nekaterih naložb banke, ki je znašala skoraj 8,7 milijarde evrov. Na račun lastništva grških državnih obveznic je Unicredit izvedla slabitev v višini 135 milijonov evrov, poleg tega pa je vknjižila še slabitev vrednosti blagovnih znamk naložb v portfelju v višini 662 milijonov evrov. Stroški zaradi zmanjševanja števila zaposlenih so dosegli 121 milijonov evrov.

Ob neupoštevanju teh izrednih postavk je banka v četrtletju ustvarila 474 milijonov evrov čistega dobička, medtem ko je dobiček iz poslovanja znašal 1,85 milijarde evrov, kar je 27 odstotkov manj kot v prejšnjem četrtletju.

V devetmesečju je banka ustvarila 9,3 milijarde evrov izgube V devetmesečju je banka skoraj izključno na račun slabitev v tretjem trimesečju ustvarila 9,3 milijarde evrov izgube, medtem ko je v enakem obdobju lani ustvarila nekaj nad milijardo evrov dobička. Ob neupoštevanju slabitev je skupina v devetih mesecih pridelala 847 milijonov evrov čistega dobička. Dobiček iz poslovanja se je v devetih mesecih v medletni primerjavi okrepil za dva odstotka na 2,9 milijarde evrov.

Upravni odbor Unicredita predvideva dokapitalizacijo in prestrukturiranje poslovanja Upravni odbor Unicredita je danes potrdil strategijo banke do leta 2015, ki predvideva dokapitalizacijo v višini 7,5 milijarde evrov in prestrukturiranje poslovanja.

Dokapitalizacija, o kateri bodo lastniki odločali na izredni skupščini 15. decembra, je eden od ukrepov za kapitalsko krepitev banke. Po pridobitvi zelene luči pristojnih regulatorjev naj bi jo izpeljali v prvem četrtletju 2012. Banka med drugim za krepitev svojega kapitalskega položaja dodatno v letošnjem letu ne načrtuje izplačila dividend.

Unicredit želi z ukrepi povečati količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala Unicredit želi s temi ukrepi doseči, da bi količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1) po sedanjih baselskih standardih znašal 10,35 odstotka, kar je precej nad zahtevami evropskega bančnega nadzornika (Eba) glede usklajene dokapitalizacije evropskih sistemskih bank v okviru nedavnega dogovora evropskih voditeljev za celovito rešitev dolžniških težav območja evra. Ta dogovor namreč do 30. junija 2012 terja dvig količnika na devet odstotkov.

Količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala po novih standardih (Basel III) pa naj bi prihodnje leto presegel devet odstotkov, kar je nad zahtevami regulatorjev in pred predpisanim rokom. V letu 2015 naj bi nato presegel 10 odstotkov.

V Italiji naj bi do leta 2015 odpustili 6500 zaposlenih Dokapitalizacija je del strategije za obdobje do leta 2015. Ta med drugim predvideva še prodajo naložb, ki niso bistvene za temeljno dejavnost banke, zmanjšanje razmerja med posojili in denarnimi vlogami, poenostavitev poslovanja in nadaljnje zniževanje stroškov.

V srednji in vzhodni Evropi naj bi skupina ubrala bolj selektiven pristop, pri čemer naj bi bile strategije banke po državah odvisne od pričakovane dobičkonosnosti in sposobnosti, da se družbe iz skupine same financirajo.

Največje krčenje stroškov se napoveduje v Italiji, saj naj bi do leta 2015 skupaj odpustili 6500 zaposlenih oziroma 12 odstotkov delovne sile.

Ne spreglejte