Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
4. 6. 2020,
9.15

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

2

Natisni članek

Uber Jernej Vrtovec ministrstvo za infrastrukturo

Četrtek, 4. 6. 2020, 9.15

3 leta, 10 mesecev

Uber zanika, da prihaja v Slovenijo

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

2

Uber | Po podatkih na uradni strani Uber deluje v 72 državah sveta. | Foto Reuters

Po podatkih na uradni strani Uber deluje v 72 državah sveta.

Foto: Reuters

Prihod Uberja v Slovenijo se je v preteklih letih že nekajkrat napovedoval. Govorice o prihodu storitve za naročanje prevozov so znova oživele z napovedjo infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca. Na drugi strani Uber za zdaj nima načrtov širitve v Slovenijo.

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je napovedal, da bodo na njegovem ministrstvu začeli pripravljati zakonodajo, ki bi omogočila prihod ameriškega tehnološkega velikana v Slovenijo.

V zadnjih nekaj letih je bilo v Sloveniji že kar nekaj poskusov in idej, da bi Uber zaživel tudi tu, vendar za zdaj uresničitve ni bilo. Glasno se je o prihodu govorilo, že ko je v vladi Mira Cerarja infrastrukturno ministrstvo vodil Peter Gašperšič, podobne ideje pa ima tudi Vrtovec.

Ministrstvo: Uber bi lahko pomenil manjšo potrebo po lastništvu avtomobila

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je napovedal, da bodo spremenili zakonodajo, ki bi omogočila delovanje Uberja v Sloveniji. | Foto: Daniel Novakovič/STA Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je napovedal, da bodo spremenili zakonodajo, ki bi omogočila delovanje Uberja v Sloveniji. Foto: Daniel Novakovič/STA Čeprav je minister omenil, da bi lahko predpise, ki bi omogočali delovanje Uberja pri nas, spremenili v enem mesecu, so pri uradnih odgovorih in natančnejših podatkih, kakšna bi bila lahko časovnica in ali se spremenjena zakonodaja že piše, zelo skopi.

"Ministrstvo za infrastrukturo izvaja aktivnosti za pripravo zakonskih podlag, ki bodo poleg same ureditve instituta najema vozila z voznikom uredile tudi druga odprta vprašanja, ki jih omenjate in s katerimi so se ukvarjale tudi druge države ter Sodišče EU," odgovarjajo na infrastrukturnem ministrstvu. Podrobnejših odgovorov za zdaj še ne morejo dati, pravijo, saj so rešitve še v pripravi.

Ekipa Vrtovca sicer meni, da "uvedba možnosti najema vozila z voznikom pomeni pomembno dopolnitev ponudbe javnih prevozov, ki jih trenutno tvorijo mestni, medkrajevni (železniški in cestni) in avtotaksi prevozi". Prepričani so, da lahko rešitve pomenijo manjšo potrebo po lastništvu avtomobila, ob tem pa po njihovem mnenju ne ogroža drugih oblik javnega potniška prometa.

cvetna nedelja april Ljubljana 2020
Novice Dobra stran koronavirusa: najemnine upadajo

Uber: Nimamo načrtov v Sloveniji

Za odgovore smo se obrnili tudi na Uber, kjer so v kratkem odgovoru navedli, da so vedno odprti za pogovore in prihod v nove države, vseeno pa Slovenija za zdaj ni na njihovem radarju. "Nimamo načrtov, da bi se v tem trenutku širili na slovenski trg," so nam odgovorili.

Protest proti Uberju v Grčiji. | Foto: Reuters Protest proti Uberju v Grčiji. Foto: Reuters

Številne črne pike po svetu

Uber se v zadnjem času sicer po svetu ukvarja s številnimi težavami. Po številnih mestih proti Uberju protestirajo vozniki taksijev. Pred kratkim so morali za nekaj več kot teden dni svoje storitve ugasniti na Dunaju, saj so Avstrijci od Uberja zahtevali, da morajo v Avstriji odpreti podružnico, licenco pa jim želijo vzeti tudi v Londonu.

stanovanja Celoška cesta
Novice Ob Celovški cesti bo zrasel nov blok

Močan udarec ob številnih preostalih težavah pa je za Uber tudi trenutna epidemija novega koronavirusa po svetu. Kot je v začetku maja dejal izvršni direktor Dara Khosrowshahi, bodo morali zaradi epidemije ukiniti okrog 3.700 delovnih mest. Khosrowshahi se bo do konca leta odpovedal svoji plači.

Družba je v prvem četrtletju izgubo poglobila za 190 odstotkov na 2,9 milijarde dolarjev. Prihodki so sicer narasli za 14 odstotkov na 3,5 milijarde dolarjev.

Ne spreglejte