Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 8. 2012,
8.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 25. 8. 2012, 8.46

7 let, 2 meseca

Türk na sejmu Agra: Kmetijstvo je naša temeljna kultura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik republike Danilo Türk je ob odprtju 50. kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni dejal, da je kmetijstvo veliko več kot gospodarska dejavnost.

"Je naša temeljna kultura, je agrikultura, je naš odnos do zemlje, do vsega tistega, kar na najbolj temeljni način opredeljuje naše bivanje in našo prihodnost," meni predsednik. Zato moramo po njegovih besedah razvoj kmetijstva usmerjati s posebno skrbnostjo in veliko pozornostjo. Po njegovem smo lahko zadovoljni, da imamo v Sloveniji povezovalnost na področju kmetijstva že kar dobro opredeljeno.

"Imamo srednjeročno strategijo za razvoj kmetijstva in agroživilstva in ta strategija nam je že povedala, kakšne so glavne strateške naloge za naprej," je dejal slavnostni govornik ter ob tem posebej omenil povečanje samooskrbe in razvoj podeželja.

Oboje po njegovem zahteva veliko konkretizacij in predvsem trdega, vztrajnega dela. Pri povečanju samooskrbe s hrano smo v Sloveniji nazadovali, zato moramo veliko storiti, saj čedalje bolje razumemo, kako zahtevne so naloge, ki tvorijo ta skupni evropski cilj, je dejal predsednik.

Ocenil je, da gre za zahtevne naloge, saj smo del EU, njenih tržnih mehanizmov in konkurence. In v teh okoliščinah doseganje tega cilja ne bo lahko, vendar imamo prve izkušnje s prehranskimi verigami, storiti je treba vse, da bo žitna veriga obstala in da se bo razvijala, da bomo imeli zelenjavno prehrambeno verigo dobro vzpostavljeno in tako, ki bo podprta z vsemi instrumenti, vključno z izkoriščanjem naših naravnih virov, je poudaril predsednik.

Odprtja sejma se je udeležil tudi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, ki je ob orisu skupne evropske kmetijske politike opozoril, da se mora ta učinkovito odzvati na probleme. Ti so povezani s finančno in gospodarsko krizo, vedno večjim nihanjem cen kmetijskih pridelkov, podnebnimi spremembami in izgubo biotske raznovrstnosti. Hkrati pa morajo biti ukrepi naravnani tako, da v največji možno meri varujejo naravne vire, zlasti pitno vodo, kmetijsko zemljo in tla.

Za Slovenijo so po ministrovih besedah reformni predlogi EU o podpori ranljivim območjem, boljši organiziranosti kmetov, podpori lokalnemu kmetijstvu, kratkim preskrbnim verigam in zaščiti izdelkov višje kakovosti prava smer.

Direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec pa je ob jubilejnem sejmu med drugim dejal, da se vse dobro v družbi začenja s kmetijstvom, ter opozoril, da so že v antični Grčiji menili, da nihče, ki ne razume problema pšenice, ne more postati državnik. To po njegovem velja tudi danes.

Na Agri, v okviru katere že drugič poteka tudi mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike Inpak, se bo do 30. avgusta na 68.300 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavljalo 1720 razstavljavcev iz 32 držav.

Ne spreglejte