Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 6. 2015,
16.10

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 3. 6. 2015, 16.10

7 let, 2 meseca

Tujec lahko podjetje osiromaši, domači lastniki pa so to na veliko delali že do zdaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
DUTB mora slabe naložbe čim prej prodati, kapital, ki je zdaj pripet na slabo banko, pa mora nazaj v gospodarstvo, k pravim lastnikom, je prepričan ekonomist Anže Burger.

S slabe banke (DUTB) so prejšnji petek sporočili, da prevzemajo lastniški delež v družbi Sava Turizem, upravljanje te družbe pa skupaj z družbama Istrabenz Turizem in Hoteli Bernardin selijo na posebej za to ustanovljeno družbo.

Poteza slabe banke je bila v javnosti zelo odmevna. Premier Miro Cerar je tako dejal, da ga je njeno ravnanje presenetilo, je pa tudi poudaril, da je slaba banka v teh zadevah avtonomen odločevalec. Ekonomist Franjo Štiblar je v Delu zapisal, da se bodo množice zdajšnje vlade spominjale po tem, da je "prodala vse in izgubila slovensko ekonomsko suverenost v korist tujcev".

Kakšne naloge DUTB nalagajo zakoni

Poglejmo položaj slabe banke v zakonodaji. Ustanovljena je bila za izvajanje ukrepov, da bi zagotovili gospodarno porabo javnih sredstev, povrnitev proračunskih sredstev, pospeševanje kreditiranja nefinančnega sektorja, zagotovitev pogojev za odprodajo kapitalskih naložb države v bankah ter ugotavljanje odgovornosti za nastanek posojil in naložb, ki jih v bilancah omenjenih bank vodijo kot slabitve.

Za vse obveznosti DUTB, ki izvirajo iz opravljanja dejavnosti na podlagi zakona o DUTB, podrejeno odgovarja Republika Slovenija, nadzor nad slabo banko pa v okviru pristojnosti, ki jih določa zakon, izvajata ministrstvo za finance in računsko sodišče. DUTB o svojem delu enkrat letno poroča državnemu zboru.

Ali slaba banka deluje, kot smo želeli? Izpolnjuje naloge, ki smo ji jih zadali? Ji politika pusti preveč ali premalo proste roke? Je prodaja državnega premoženja tujcem izgubljanje suverenosti ali normaliziranje slovenskega gospodarstva? Odgovore smo iskali pri ekonomistih.

Ne spreglejte