Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 1. 2011,
18.09

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 14. 1. 2011, 18.09

7 let, 2 meseca

Tufek in Ravnikar razrešena, namesto njiju v Adrii Boštjančič in Vuga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Upravni odbor Adrie Airways je razrešil Tadeja Tufka s položaja glavnega izvršnega direktorja in Marjana Ravnikarja s položaja izvršnega direktorja.

Adrio bosta tako od 17. januarja vodila Klemen Boštjančič, ki je s tem datumom imenovan za glavnega izvršnega direktorja, in Robert Vuga, ki je s tem datumom imenovan za izvršnega direktorja. Tufka so razrešili na podlagi podane odstopne izjave, Ravnikarja pa na podlagi sporazuma med upravnim odborom in izvršnim direktorjem.

"Dosedanje vodstvo je bilo imenovano na podlagi strateških ciljev, ki jih je družba sprejela v decembru 2009. Ker ti cilji niso bili doseženi in ker je zato družba pripravila nov program poslovnega in finančnega prestrukturiranja, smo menili, da v bodoče potrebujemo novo vodstvo, ki ne bo obremenjeno s preteklostjo," je po seji izjavil predsednik upravnega odbora Maks Tajnikar.

Zamenjavo Tufka in Ravnikarja zahtevale banke Zamenjavo Tufka in Ravnikarja naj bi zahtevale banke v zameno za pomoč pri sanacije prezadolženega letalskega prevoznika. Očitno pa lastniki, večinski je država, menijo, da bo nova ekipa reševanje Adrie opravila uspešneje kot sedanja.

Pomoč blokira NLB, kar je za Tajnikarja nenavadno Banke tudi še niso odobrile premostitvenega kredita. Pomoč - gre za pet milijonov evrov - blokira Nova Ljubljanska banka (NLB). Kot je dejal Tajnikar, je to nenavadno, glede na to, da je NLB najbolj izpostavljena s svojimi krediti v Adrii. Ostale banke so pripravljene sodelovati.

"Moram priznati, da jih ne razumem" Razlogov za ravnanje NLB Tajnikar ne pozna. "Moram priznati, da jih ne razumem. Mislim, da NLB pri tem dela zelo veliko škodo sebi in Adrii," meni in dodaja, da je lahko vsak sestanek korak naprej. Ob tem je sicer opozoril, da gre pri zagotavljanju premostitvenega posojila zelo na tesno s časom. "Gre tako rekoč za ure in dneve," je dejal.

"Še enkrat bomo preverili, kako je z insolventnostjo firme" Tajnikar je še pojasnil, da je upravni odbor obravnaval tudi likvidnostno situacijo v družbi. "Danes smo se skušali seznaniti s tem, katere so kritične obveznosti, ki jih imamo do naših dobaviteljev. Skušali smo se seznaniti tudi z dogovori, ki se zdaj pripravljajo v okviru kratkoročnega financiranja, dogovorili pa smo se tudi, da bomo še enkrat preverili, kako je z insolventnostjo firme," je povedal Tajnikar.

"Adria brez licence gre lahko samo v stečaj" Mnenje ministrstva za promet, ki preverja finančno poročilo Adrie, zaenkrat še ni znano. "Če Adria ostane brez licence za letenje, potem je na zemlji, gre v stečaj," je še dejal Tajnikar.

"Vsak dan razmišljam o odstopu" Tajnikar je na vprašanje, ali razmišlja o svojem odstopu, odgovoril, da vsak dan. "Ampak imam načelo, da nisem podgana, ki zbeži z ladje, ki se potaplja. Poskušam ladjo vsaj rešiti. V tem trenutku delam vse. Če bi še jaz odstopil ali upravni odbor, potem pa res ne vem, kaj bi se zgodilo z Adrio," je še dejal Tajnikar.

Ne spreglejte