Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 9. 2017,
13.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Don don

Sreda, 13. 9. 2017, 13.07

6 let, 7 mesecev

Toast iz tovarne v Kragujevcu za ves Balkan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Don don | Foto STA

Foto: STA

Podjetje Don don, ki je leta 1994 začelo proizvodnjo peciva v Sloveniji, se je do danes razširilo na območje nekdanje Jugoslavije in še širše. Zadnja pridobitev je tovarna toasta v Kragujevcu, edina tovrstna tovarna v regiji. Vrednost naložbe je deset milijonov evrov.

"Tovarna toasta pomeni novo ero za naše podjetje, saj z njo prehajamo na višjo tehnološko stopnjo proizvodnje," je danes na novinarski konferenci v Kragujevcu dejal generalni direktor Don dona Aleš Mozetič.

Vrednost naložbe je znašala deset milijonov evrov

Don don bo s toastom iz kragujevške tovarne oskrboval celotno regijo. "Zmogljivosti tovarne so načrtovane tako, da bomo lahko pokrivali potrebe po toastu na območju vse od Slovenije do Hrvaške, BiH, Črne gore, Bolgarije in Romunije," je dodal. Tovarna toasta Žitoprodukt v Kragujevcu je edina tovrstna tovarna v regiji. Vrednost naložbe je deset milijonov evrov, vsak dan pa iz nje pride sto tisoč kosov toasta oz. tri milijone mesečno.

Don don | Foto: STA , Foto: STA ,

Regionalni direktor proizvodnje Čedomir Brkić je poudaril, da uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo priprave te vrste kruha, z naprednimi recepturami in zagotovljenimi posebnimi pogoji za pakiranje v sterilni embalaži, ki zagotavlja podaljšano trajnost toasta z nespremenjenim okusom.

Zaposleni le nadzoruje delo strojev

Projekt je stekel proti koncu leta 2015, v začetku leta 2017 so začeli montažo tehnološke opreme, proizvodnjo pa so vzpostavili junija letos. Proizvodni proces je popolnoma avtomatiziran, od vstopa surovin v tovarno do pakiranja, 43 zaposlenih, ki delajo v treh izmenah, praktično le nadzoruje delo strojev.

Toast z rokom trajanja enega meseca

Toast v zadnjih letih prevzema vedno pomembnejše vlogo v celotni porabi kruha. "Prepoznali smo ta trend," je dejal Mozetič in dodal, da iz tovarne v Kragujevcu prihaja toast z rokom trajanja enega meseca, v njem pa ni dodanih kemičnih izboljševalcev in konzervansov.

Don don | Foto: STA , Foto: STA ,

Don don se je leta 2003 z odprtjem tovarne na Hrvaškem prvič podal iz matične Slovenije, v Srbijo pa je prišel leta 2008 z nakupom pekarne v Pudarcih v bližini Beograda. "V osmih letih se je zvrstilo 13 prevzemov," je dejal Mozetič in med njimi omenil tudi prevzem Pekarne Grosuplje leta 2015.

Na srbskem trgu ima podjetje trenutno osem industrijskih obratov, skupaj pa skupina Don don šteje 2.690 zaposlenih in ustvarja okrog 90 milijonov evrov letnih prihodkov .

"Prihodnje leto naj bi prihodki prvič presegli sto milijonov evrov," je povedal generalni direktor podjetja, ki je bilo ustanovljeno v 90. letih kot majhno družinsko podjetje in konec 90. let oblikovalo blagovno znamko Tvojih pet minut.

Več kot polovica proizvodnje za izvoz

Toast v embalaži z napisom Tvojih pet minut prihaja tudi s tekočih trakov tovarne v Kragujevcu, poleg tega pa ga pakirajo v embalažo številnih trgovcev. "Naši ključni partnerji so trgovske verige, delamo praktično z vsemi v regiji," je dejal Mozetič. Več kot 60 odstotkov proizvodnje bo namenjene izvozu.

V Don donu medtem že načrtujejo nove investicije. "V prihodnjih treh letih nameravamo investirati približno 50 milijonov evrov," je povedal Mozetič. Ta denar bo namenjen za gradnjo takšnih visoko tehnoloških tovarn, kot je kragujevška, a v prvi vrsti za nove prevzeme, je dodal.

Glede novih prevzemov je dejal, da imajo največje želje na Hrvaškem, vendar so pozorni na priložnosti na vseh trgih, kjer so navzoči, torej v državah nekdanje Jugoslavije ter Bolgariji in Romuniji.

Ne spreglejte