Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 3. 2011,
13.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 3. 3. 2011, 13.11

7 let, 2 meseca

Stečajni vlak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po Vegradu in CPM se obeta stečaj tudi največjemu gradbincu - SCT, pred njim pa je tudi mariborska Tovarna vozil.

Skoraj 700 delavcev mariborskega CPM prav v teh dneh prejema odpovedi o zaposlitvi. V največjem slovenskem gradbincu SCT, kjer po neuradnih podatkih dolgovi menda krepko presegajo 200 milijonov evrov, upniški odbor še vedno nima podatkov o višini vseh terjatev. Vpisanih terjatev v postopku prisilne poravnave je 307, koliko so vredne, pa še ni znano. Po neuradnih podatkih je največji upnik SCT državna NLB, ki naj bi bila do gradbenega podjetja močno izpostavljena, za precej več od 100 milijonov, pravijo poznavalci. V matičnem podjetju SCT je zaposlenih še okoli 900 delavcev, nekatere hčerinske družbe pa so že v stečajnem postopku. NLB največji upnik SCT SCT naj bi imel po Sloveniji več kot 60 gradbišč, ki pa v glavnem samevajo, številna tudi v Ljubljani. V prvih mesecih leta pa je največji slovenski gradbinec pridelal nekajmilijonsko izgubo.

V podjetju, ki je zdaj v postopku prisilne poravnave, mrzlično iščejo možnost za najem novega posojila, za kar pa bi potrebovali tudi soglasje upniškega odbora. Ta se bo spet srečal jutri, vendar v upniških vrstah ne želijo napovedovati, kaj se bo zgodilo. Prvi mož upniškega odbora Uroš Ilič priznava, da ne more predvideti potez posameznih upnikov.

Za Tovarno vozil Maribor je konec!

Še bolj brezizhoden kot v SCT je položaj v TVM. V mariborski tovarni vozil, ki spada pod okrilje ljubljanskega Viator&Vektorja, delavci samo še čakajo, kdaj bo vložen stečajni predlog. Kot je za SiOL.net povedal prvi mož stavkovnega odbora Franjo Trojner, bodo počakali do ponedeljka, zbrali so vso potrebno dokumentacijo in potem vložili predlog za stečaj podjetja, ki bo končal poldrugo leto trajajočo agonijo okoli 140-članskega kolektiva. »Če nas seveda ne bo kdo prehitel, ali vodstvo podjetja ali lastnik Viator&Vektor,« poudarja Franjo Trojner. V proizvodnih halah podjetja je še vedno skoraj 60 nedokončanih avtobusov, večina za arabskega kupca, ki bodo verjetno dokončani med stečajem.

V velikih težavah je tudi sama skupina Viator&Vektor, ki jo lastniško obvladuje njen prvi mož Zdenko Pavček. Zaradi prezadolženosti prodaja tudi ravensko Sistemsko tehniko, za katero naj bi se zanimal tudi Litostroj jeklo. Za kakšno ceno bi Litostroj prevzel Sistemsko tehniko, ostaja uganka. V Ljubljani odgovarjajo, da dogovora še ni.

Ne spreglejte