Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 12. 2010,
16.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 12. 2010, 16.53

7 let, 2 meseca

Sodba v prid varčevalcu nekdanje LB iz BiH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sodišče v Frankfurtu je v tožbi zoper nekdanjo LB presodilo v prid nekdanjega varčevalca iz BiH, okrožno sodišče v Ljubljani pa je 23. oktobra na podlagi te sodbe odredilo izvršbo zoper LB.

Tožnik, varčevalec nekdanje podružnice Ljubljanske banke (LB) v Sarajevu, je LB tožil zaradi svoje devizne hranilne vloge; po poročanju hrvaškega Večernjega lista gre za 81.118 ameriških dolarjev z obrestmi. Sojenje je trajalo več let, sodišče v Frankfurtu pa je v prid tožnika znova razsodilo, potem ko se je LB pritožila na njegovo prvotno razsodbo v prid tožnika, ki jo je izreklo leta 2006. Tožnik je sicer tožil tudi NLB, a je sodišče to tožbo že v začetku zavrnilo. Ožura je glede tega, kako bo tožnik poplačan, dejal le, da je sodišče odredilo izvedbo izvršilnega postopka, kot je to običajno pri dolžnikih. Izplačilo prisojeno tudi hrvaški varčevalki

Povedal je še, da je pravnomočna tudi prva sodba okrajnega sodišča v Ljubljani, ki jo je izreklo v primeru tožb nekdanjih varčevalcev Ljubljanske banke, ki jih je ustavno sodišče odmrznilo decembra lani. Sodišče je sodbo, v kateri je pritrdilo hrvaški tožnici Milici Gaković, izdalo 15. februarja, po pritožbi LB pa jo je potrdilo tudi na drugi stopnji, tako da je sedaj ta primer končan. Hrvaški varčevalki mora biti izplačana devizna vloga v višini 1430 ameriških dolarjev z obrestmi ter okoli tisoč evrov sodnih stroškov, piše v sodbi.

Sojenje se je sicer začelo, potem ko je ustavno sodišče 2. decembra lani sprejelo odločbo, v kateri je zaradi posega v pravico do sodnega varstva razveljavilo 23. člen zakona o skladu za nasledstvo, ki je določal zamrznitev vseh postopkov varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke, ki so na slovenskih sodiščih potekali proti LB in NLB.

Pred slovenskimi sodišči trenutno okoli 70 tovrstnih postopkov Kot je še dejal Ožura, v skladu z odločbo ustavnega sodišča pred slovenskimi sodišči proti LB trenutno poteka skupno okoli 70 postopkov nekdanjih varčevalcev iz Hrvaške in BiH.

Ne spreglejte