SiolNET. Posel danes Novice
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skupščina Gorenjske banke potrdila izključitev malih delničarjev

0,06

termometer

Gorenjska banka
Skupščina Gorenjske banke je potrdila izključitev manjšinskih delničarjev iz lastniške strukture. Foto: Klemen Korenjak

Skupščina Gorenjske banke, ki je v 98,27-odstotni lasti srbske AIK banke, je potrdila izključitev manjšinskih delničarjev iz lastniške strukture, so povedali v banki. Lastnikom 6.166 delnic bo banka plačala denarno odpravnino v višini 298 evrov za delnico. Toliko je AIK za delnico Gorenjske banke ponujala tudi v prevzemni ponudbi.

Ob višino odpravnine so se obregnili v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD). Kot je sporočil predsednik združenja Kristjan Verbič, kljub poizvedovanju niso prejeli ustrezne dokumentacije, na podlagi katere bi njihovi strokovni sodelavci lahko preverili primernost odpravnine.

Novinarska konferenca o povezovanju AIK in Gorenjske banke Posel danes AIK Banka in Gorenjska banka predstavili ambiciozne načrte

AIK banka ima v lasti več kot 98 odstotkov Gorenjske banke

Verbič je ob tem opozoril, da AIK banka pri oblikovanju višine denarne odpravnine ni izhajala iz zakonsko predvidenega cenitvenega poročila, temveč je delničarjem ponudila enak znesek kot v nedavni prevzemni ponudbi. Vendar pa po njegovih pojasnilih na podlagi zadnjih zakonskih sprememb prevzemna cena ni samodejno kar tista cena, ki je tudi poštena ob iztisnitvi, če ni izpolnjen dodatni pogoj, da je v prevzemni ponudbi doseženih 90 odstotkov vseh delnic, na katere se ta prevzemna ponudba nanaša.

AIK banka je v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića. AIK banka je v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića. Foto: Vid Ponikvar

Prevzemna ponudba AIK za Gorenjsko banko je sicer trajala od 14. februarja do 13. marca, srbska banka pa je v postopku prevzemne ponudbe lastništvo povečala za 12,43 odstotka, na 90,11 odstotka. Od izteka prevzemne ponudbe je AIK pridobila še nekaj dodatnih delnic Gorenjske banke, saj ima zdaj v lasti nekaj več kot 98-odstotni delež Gorenjske banke.

Verbič je omenil, da je bilo na skupščini izpostavljeno vprašanje nekaterih sodnih sporov, zaradi katerih bi lahko AIK banka ostala brez določenega števila delnic in s tem ne bi več izpolnjevala niti zakonsko predpisanega 90-odstotnega praga za iztisnitev. Ker je bila kljub vsem opozorilom na koncu iztisnitev potrjena, so v VZMD napovedali sodno izpodbijanje takšnega sklepa.

Miodrag Kostić in Gorenjska banka. Posel danes AIK objavila prevzemno ponudbo za Gorenjsko banko

Skupščina Gorenjske banke imenovala dva nova nadzornika

Skupščina Gorenjske banke je danes imenovala tudi dva nova člana nadzornega sveta. Potem ko je 15. marca zaradi odstopa mandat potekel članu Mateju Podlipniku, pozneje pa prav tako zaradi odstopa še Alešu Aberšku, sta nova nadzornika s petletnim mandatom z današnjim dnem postala Franc Selak in Peter Grašek.

AIK banka v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića je sicer pri nakupu Gorenjske banke vztrajala precej časa. Začela ga je predlani, imela nekaj težav s pridobivanjem dovoljenj, nato pa v začetku lanskega leta po neuspeli izvedbi prevzema banke ni smela objaviti nove ponudbe in je morala eno leto počakati.

AIK banka ima skupaj z Gorenjsko banko načrte za rast tako v Sloveniji kot v regiji. Gorenjska banka želi okrepiti predvsem navzočnost na področju poslovanja s prebivalstvom tudi zunaj gorenjske regije in načrtuje odprtje enot v vseh večjih slovenskih mestih, sta prejšnji teden na novinarski konferenci v Ljubljani povedala izvršna direktorica AIK banke in predsednica nadzornega sveta Gorenjske banke Jelena Galić ter predsednik uprave Gorenjske banke Mario Henjak.

Gorenjska banka Posel danes AIK Banki zelena luč za prevzem Gorenjske banke

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin