Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 3. 2011,
11.41

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 23. 3. 2011, 11.41

7 let, 2 meseca

Skupina Žito leta 2010 povečala dobiček za dobrih 50 odstotkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skupina Žito je leta 2010 ustvarila 2,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 53,5 odstotka več kot leta 2009.

Zaradi padca prodajnih cen izdelkov in nihanj nabavnih cen surovin so se znižali tako prihodki kot tudi stroški poslovanja; prihodki od prodaje so tako znašali 111,7 milijona evrov oz. 3,7 odstotka manj kot leta 2009. "Padec prodaje je nižji kot v zadnjih nekaj letih" Skupina Žito je lani 85,8 odstotka prihodkov od prodaje ustvarila na domačem trgu, kjer se je prodaja v primerjavi z letom 2009 zmanjšala za 4,8 odstotka. "Padec prodaje je nižji kot v zadnjih nekaj letih," je povedal predsednik uprave Žita Toni Balažič, med vzroki zanj pa izpostavil rast tržnega deleža diskontnih trgovcev v Sloveniji ter spremembe v vedenju potrošnikov. Recesija negativno vpliva tudi na porabo hrane, je dejal. Balažič: Na tujih trgih okrevanja ni pričakovati Prodaja na tujih trgih, od katerih so najpomembnejši trgi jugovzhodne Evrope, se je lani zmanjšala za 3,6 odstotka. V tamkajšnjih državah ob razmeroma visoki stopnji brezposelnosti, slabi likvidnosti in šibkih tečajih nacionalnih valut tudi letos ni pričakovati vidnejšega gospodarskega okrevanja, je ugotovil Balažič.

Matična družba Žito je v preteklem letu ustvarila 105,3 milijona evrov prihodkov, kar je 2,7 odstotka manj kot v letu 2009, čisti dobiček pa se je povečal za 30,9 odstotka na 2,5 milijona evrov.

Za leto 2010 je bila značilna rast surovin na trgih Rezultate poslovanja skupine v drugi polovici leta 2010 je zaznamovala rast cen Žitovih strateških surovin na svetovnih trgih, ki se je začela jeseni 2010 in se nadaljuje tudi letos. "Cene surovin so v zadnjih šestih mesecih dosegle raven, ki ni bila vidna že kar nekaj let," je dejal Balažič.

Cena pšenice, ki je v prvem delu leta 2010 ugodna, se je v drugem polletju zvišala za 120 odstotkov. Pšenica je bila tako v letošnjem januarju skoraj 130 odstotkov dražja kot pred letom dni, koruza za 92 odstotkov in sladkor za 65 odstotkov. Višje so tudi cene številnih drugih surovin, denimo kakavovega masla in lešnikov, prav tako embalaže, komunalnih storitev, energentov in prevoza, je naštel Balažič.

V Žitu napovedujejo nov koncept pekarn Ob tem v Žitu dodajajo, da si bodo v letošnjem letu prizadevali za zaustavitev večletnega trenda padanja prodaje skupine. Prve trženjske aktivnosti so že stekle: februarja so na trg prišle nove čokoladne praline blagovne znamke Gorenjka, od marca pa je na izbranih bencinskih servisih mogoče kupiti novo linijo sendvičev. Na področju maloprodaje napovedujejo nov koncept pekarn.

S kruhom ustvarijo dve petini celotne prodaje Skupina Žito v skorajda vseh kategorijah ohranja vodilni tržni položaj, v prav vseh pa je med največjimi tremi na trgu, je še poudaril Balažič. Najpomembnejši steber v skupini Žito je kruh, s katerim ustvarijo dve petini celotne prodaje. Konditorski izdelki ter izdelki iz t.i. stebra sodobna kuhinja, kamor sodijo čaji, testenine, zamrznjena hrana, riž in začimbe, predstavljajo po približno četrtino celotne prodaje, mlinarstvo pa devet odstotkov.

Glede poslovanja v letu 2011 Balažič pričakuje podobne rezultate kot lani. Želijo si ustaviti padanje prodaje, kakšen bo dobiček, pa ni znal napovedati. Vsekakor bodo cene surovin imele negativen vpliv na dobičkonosnost poslovanja, saj imajo v celotnih stroških približno 46-odstoten delež, je dejal.

Žito naprodaj; želijo si odgovornih lastnikov Žito je trenutno naprodaj, rok za oddajo ponudb za nakup skupaj 50,51-odstotnega deleža se izteče 15. aprila. Balažič si želi odgovornih lastnikov, ki bodo pripravljeni še naprej podpirati razvoj podjetja ter ta razvoj okrepiti celo v mednarodnem okolju.

Vrednost delnice v letu 2010 višja 13,5 odstotka Ob tem se je pohvalil, da se je vrednost Žitove delnice na Ljubljanski borzi v letu 2010 zvišala za 13,5 odstotka, na vprašanje, kakšne dividende lahko letos obljubi delničarjem, pa odvrnil, da bodo o tem odločali lastniki na skupščini. "Vsekakor pa dividenda ne bo odvisna zgolj od poslovanja v letu 2010, ki je bilo v redu, temveč tudi od poslovanja v letu 2011, v katerem je poslovno okolje bistveno bolj zaostreno, poleg tega bo prestrukturiranje zahtevalo dodatne stroške," je dejal.

Ne spreglejte