SiolNET. Posel danes Novice
0,32

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Skupina NLB lani podvojila čisti dobiček

0,32

termometer

NLB banka
Foto: Ana Kovač

Skupina NLB je lani ustvarila 225,1 milijona evrov dobička po davkih, kar je 105 odstotkov več kot predlani. Tako banka kot ostale strateške bančne članice skupine so poslovale dobičkonosno in prispevale k najboljšemu rezultatu v zgodovini skupine NLB, so po seji nadzornikov sporočili iz NLB.

Znižanje slabih posojil je bilo znova večje od načrtovanega. Delež slabih posojil je ob koncu leta znašal 9,2 odstotka, pri čemer je mednarodno bolj primerljivo razmerje doseglo 6,67 odstotka. Na dobiček skupine NLB je vplivalo sproščanje rezervacij, kar se je lahko zgodilo ob uspešni izterjavi in dobrih makroekonomskih obetih, so navedli.

"Nadzorni svet izraža zadovoljstvo z doseženimi rezultati, najboljšimi v zgodovini NLB Skupine," so zapisali in izpostavili napredek na področju digitalizacije, poenostavitve in modernizacije procesov in storitev. "Tako NLB kot ostale članice skupine so igrale aktivno vlogo generatorja inovativnih, naprednih in enostavnih rešitev za stranke," je poudaril predsednik nadzornega sveta NLB Primož Karpe.

Podrobnejše informacije o poslovanju bodo znane v ponedeljek, ko bo NLB objavila revidirano letno poročilo za banko in za skupino. Matična banka naj bi po neuradnih podatkih lani ustvarila 190 milijonov evrov čistega dobička.

Vprašanje hrvaških deviznih varčevalcev omejuje izplačilo dividend

Država bi si lahko letos kot 100-odstotna lastnica NLB za lansko poslovanje obetala rekordno visoke dividende - ki so lani za predlansko poslovanje znašale 63,8 milijona evrov, predlani pa za leto prej 43,8 milijona evrov -, a je to pod vprašaj postavilo nerešeno vprašanje hrvaških deviznih varčevalcev.

Banka mora predlog izplačila dividend uskladiti z bančnim regulatorjem, Evropsko centralno banko, ki skrbi za stabilnost banke in bančnega sistema. Neuradno naj bi NLB predlagala izplačilo celotnega dobička matične banke.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • stanly / 13.04.2018. ob 13:39 +1 - 1

  NlB naj državi in davkoplačevalcem vrne podarjene milijarde in naj se šele potem prodaja, če res tako dobro posluje

  +1 - 1
 • zemljamogsna / 13.04.2018. ob 14:12 0 - 1

  NLB naj da vsem Slovencem brezobrestne kredite za nepremičnine in šele nato v prodajo. Realnost bo pa taka, da bodo pokradl še mal in dokapitaliziral z našim denarjem in potem prodal ..in žal ga ni junaka, ki bi to preprečil. Še Cerar bo prej začel jamrat ko da bi kaj naredil s tem v zvezi.

  0 - 1
delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin