Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 4. 2011,
8.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 15. 4. 2011, 8.23

7 let, 2 meseca

Skupina G7 za zaprtimi vrati o aktualnih krizah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za zaprtimi vrati se je sestala skupina sedmih najbogatejših držav (G7). Govorili so o Japonski, evropskih dolžniških krizah in položaju na Bližnjem vzhodu.

Države skupine G7 (ZDA, Nemčija, Japonska, Velika Britanija, Francija, Kanada, Italija) po četrtkovem srečanju niso izdale skupne izjave, z novinarji pa je prvi govoril japonski finančni minister Jošihiko Noda.

Skupno posredovanje na trgu valut

Dejal je, da se je državam G7 zahvalil za skupno posredovanje na trgu valut, ko je japonska valuta jen po potresu in cunamiju sredi marca nenadoma krepko poskočila, obenem pa pozval k sprejemu ustreznih ukrepov glede valut v prihodnje.

Nov svetovni finančni red V četrtek je potekala tudi delovna večerja skupine držav G20, ki predstavljajo 85 odstotkov celotnega svetovnega gospodarstva. Tudi te države po četrtkovem srečanju niso izdale skupne izjave, kar pa naj bi se zgodilo po ponovnem srečanju danes. Skupina razvitih držav in držav v razvoju G20 naj bi do konca tedna izdelala načrt za nov svetovni finančni red, ki naj ne bi bil tako izpostavljen skokom in padcem, kot je to bilo v zadnjih desetletjih. Govorili naj bi tudi o odpravi neravnovesij med državami dolžnicami, kot so ZDA, in upnicami, kot je Kitajska.

Napetosti v razvijajočih se državah

Bogate države krivijo razvijajoče se države, da so svoje velike presežke krepko vlagale na njihove trge in prispevale k velikim tveganjem bank. Po drugi strani pa države, kot je Brazilija,krivijo bogate, kot so ZDA in EU, da pretiravajo z likvidnostjo na trgih in povzročajo napetosti v razvijajočih se državah.

Javni dolg ZDA 14.000 milijard dolarjev Do konca tedna naj bi G20 dokončala delo na smernicah za ugotavljanje, ali določene države kopičijo preveč denarja, določene pa preveč zapravljajo. Kitajska ima na primer v žepu 3000 milijard dolarjev tujih valutnih rezerv, ZDA pa se soočajo z javnim dolgom v višini 14.000 milijard dolarjev.

Poziv k novemu svetovnemu finančnemu sistemu

Finančni minister ZDA Timothy Geithner je skušal svet prepričati, da okrevanje globalne ekonomije ni v nevarnosti, saj se to postopoma nadaljuje, kljub rasti cen nafte, finančnih izzivih Evrope in japonskih katastrof. Domačih težav ni posebej poudarjal. Predstavniki držav tako imenovane skupine Brics (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika) pa so na Kitajskem ponovno pozvali k novemu svetovnemu finančnemu sistemu, ki ne bo temeljil na prevladi dolarja.

Ne spreglejte