Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
25. 11. 2014,
7.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kolosej Sergej Racman

Torek, 25. 11. 2014, 7.56

6 let, 6 mesecev

Sergej Racman bo Kolosej prenesel na svojega lobista

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je prvi mož Koloseja Sergej Racman zaradi finančnih težav že večkrat prenesel kinematografsko dejavnost na druga podjetja, je zdaj enako storil še z nepremičninami.

Medtem ko se ljubljanski Kolosej utaplja pod bremenom visokih dolgov in bančnih izvršb, je njegov lastnik Sergej Racman poskrbel, da bo največji kompleks kinodvoran v Sloveniji dobil novega lastnika, v Dnevniku piše Tomaž Modic.

Vidmar tesno poslovno povezan z Racmanom Tako je vknjižbo lastninske pravice na nepremičninah Koloseja pred dobrim tednom dni zahtevalo podjetje SIP Nepremičnine. Njegov direktor je Davorin Vidmar iz Nove Gorice, ki je tesno poslovno povezan z Racmanom. Skupaj sta sodelovala pri nameravani izpeljavi 70 milijonov evrov vrednega projekta zgraditve igralnega salona Sailaway v Vrtojbi.

Tako naj bi Vidmar pri tamkajšnjih občinskih svetnikih neuspešno lobiral za pridobitev koncesije, Racman pa ga je imenoval za prokurista svojega podjetja Priori, ki naj bi bilo investitor v omenjeni projekt.

Kje bo Vidmarjevo podjetje našlo denar? Kje bi lahko Vidmarjevo podjetje našlo denar za odkup kompleksa, ki ga v Koloseju vrednotijo na 23 milijonov evrov, ni znano. SIP Nepremičnine si z lastnimi sredstvi ne bi mogle privoščiti tega nakupa, saj so podobno kot Kolosej v hudih finančnih težavah.

Edini račun imajo blokiran že vse od decembra lani, 1,5-milijonsko premoženje pa je ujeto v nepremičninah, terjatvah in posojilih neimenovanim osebam. Neznanka je tudi, kdo je poplačal več kot 172 tisoč evrov davčnega dolga Koloseja. Vidmar je namreč zahteval izbris hipoteke države, ki je bila vpisana septembra in je očitno preprečevala menjavo lastništva.

V Factor banki s prenosom nepremičnin niso seznanjeni Zato je mnogo pomembnejše vprašanje, ali so s prenosom Kolosejevega premoženja seznanjeni v bankah upnicah. Te imajo na njem vpisanih za več kot 20 milijonov evrov hipotek in so zaradi zapadlih posojil v zadnjem letu dni že vlagale izvršbe proti Racmanovim družbam. NLB, Raiffeisen, Factor banki in Gorenjski banki je Kolosej po dostopnih podatkih dolžan več kot 21 milijonov evrov.

"V banki nismo seznanjeni z navedenimi aktivnostmi," so se odzvali v Factor banki, ki ima na nepremičnini od julija 2012 vpisano 2,8-milijonsko hipoteko, terjatev pa zapade sredi prihodnjega leta. Kreditne pogodbe po navadi sicer vsebujejo klavzulo, da potrebuje hipotekarni dolžnik soglasje kreditodajalca, če želi prodati nepremičnino. Kakšno je ozadje prenosa lastništva kinokompleksa, Racman ni hotel pojasniti, še piše Dnevnik.

Ne spreglejte